Ruokahävikki kuriin: parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä

Kategoriat:

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy moitteettomana vähintään tähän päivämäärään asti. Oikein säilytetty avaamaton tuote ei kuitenkaan muutu käyttökelvottomaksi päivämäärän jälkeen. Päiväysvanhan tuotteen voi helposti hyödyntää viimeistä pisaraa myöten, jolloin kukkaro ja luontokin kiittävät. Kannattaa reilusti vain luottaa omiin aisteihin. Haistamalla ja maistamalla havaitsee, jos tuote on pilaantunut.

Mikä ero: parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?

Parasta ennen -merkintä eli vähimmäissäilyvyysaika löytyy pakatuista elintarvikkeista, jotka eivät ole mikrobiologisesti helposti pilaantuvia. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että oikein säilytettynä avaamaton tuote säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti. Merkintää käytetään esimerkiksi maitotuotteissa, jauhoissa ja säilykkeissä.

Tuotetta voi käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mikäli laatu on kunnossa. Laadun voi arvioida omiin aisteihin luottaen: jos ulkonäössä, maussa tai hajussa ei ole mitään kummallista, on tuotetta turvallista käyttää.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mitä kauemmin päiväyksestä kuluu, sitä todennäköisemmin tuotteen laatu heikkenee. Esimerkiksi maitorahka muuttuu maultaan happamammaksi eivätkä muut aromit enää maistu yhtä selvästi.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on parasta ennen -merkintää ehdottomampi. Sen jälkeen tuotetta ei saa enää myydä eikä syödä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten tuoreeseen lihaan, jauhelihaan, mätiin ja kalaan.

Jos tuotetta käyttää viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen mentyä, on vaarana että siihen on muodostunut hajuun ja makuun vaikuttavia pilaajabakteereja tai terveydelle haitalliset, ruokamyrkytyksiä aiheuttavat taudinaiheuttajabakteerit ovat lisääntyneet säilytyksen aikana.

Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että oikein säilytettynä tuote säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti.

Kaikki ruoka käyttöön rippeitä myöten

Jos parasta ennen -merkintä tai viimeinen käyttöpäivä lähenee, kannattaa ruoka valmistaa mahdollisimman pian käyttöön. Pannukakkuihin, lettuihin ja puuroihin uppoaa suurempikin määrä maitoa, kun taas erilaiset keitot, laatikot ja vuoat ovat hyviä tapoja ylimääräisen kerman ja juustojen käyttöön.

Elintarvikkeet kannattaa hyödyntää viimeisiä rippeitä myöten. Esimerkiksi tyhjentyneestä jogurttitölkistä saa loputkin käyttöön, kun lorauttaa pohjalle mehua tai maitoa ja ravistaa. Näin syntyy nopea jogurttijuoma tai smoothien pohja. Kuivan juustonkannikan voi raastaa esimerkiksi lämpimien voileipien tai pizzan päälle ja kermatilkan lorauttaa vaikkapa munakasmassan sekaan.

Oikean pakkauskoon valinta ja kauppalistan suunnittelu vähentävät hävikkiä

Kaupassa pakkauskoko kannattaa valita oman tarpeen mukaan. Valion valikoimassa on useampia eri pakkauskokoja kaikissa tuoteryhmissä. Esimerkiksi Valio Oltermanni® juustosta, Valio Oivariini® levitteestä ja Valio kevytmaidosta löytyy sopivia pakkauskokoja pieniinkin talouksiin.

Kaupassakäyntiin kannattaa valmistautua ruoka- ja kauppalistan suunnittelulla, jolloin ruokaa ei tule ostettua liikaa varmuuden vuoksi. Valio.fi-palvelun reseptit tarjoavat vinkkejä ruoanlaittoon ja ruokalistan suunnitteluun. Reseptipalvelussa on myös Kauppalista-työkalu, jonka avulla voit koota kauppalistan resepteihin tarvittavista ruoka-aineista.

Ruokavinkit
Miten maitotuotteet kannattaa säilyttää kotona?
Sesonki
Juuston säilytys ja hävikkivinkit
Sesonki
Juhlien järjestäjän hävikkivinkit