Venäjän Valion uusi aikakausi

Venäjä oli pitkään Valion tärkein vientimaa. Vuonna 2014 voimaan astunut ulkomaisten elintarvikkeiden vientikielto on muuttanut toimintaa merkittävästi: nykyään valtaosa Venäjällä myydyistä Valion tuotteista on paikallisesti valmistettuja. Venäläisille kuluttajille Valion tuotteet edustavat edelleen korkeaa laatua, vastuullisuutta, puhtautta ja hyvää makua.

Toimintaa jo yli vuosisadan ajan

Valio on toiminut Venäjällä 1900-luvun alusta asti. Ensimmäisen kerran Valion voita vietiin Venäjän keisarikuntaan vuonna 1908. Vuonna 1994 Valio perusti toimiston Pietariin, mistä alkoi nykyaikaisen Valion toiminta Venäjällä. Vuodesta 2002 alkaen Valion venäläinen tytäryhtiö OOO Valio on ollut ainoa Valio-merkillä varustettujen tuotteiden maahantuoja ja valmistaja Venäjällä.

Jo vuosikymmenten ajan Valio on edustanut venäläisille kuluttajille ennen kaikkea laatua. Kun kuluttaja valitsee Valion tuotteen kaupan hyllyltä, hän voi olla varma, että sen on tehty markkinoiden parhaasta maidosta, parhaimmilla ja moderneimmilla tuotantotavoilla.

Paikallista tuotantoa ja suomalaista tuontia

Venäjällä ja IVY-maissa tunnetuimpia Valion tuotemerkkejä ovat Valio voi eli Maslo Valio™, Valio Viola™ sulatejuustot sekä Valio Oltermanni® kermajuusto. Lisäksi myynnissä on useita tuoretuotteita, kuten maitoja, jogurtteja, rahkoja ja smetanaa.

Valio Viola™ sulatejuustot valmistetaan Valion omassa tehtaassa Ershovossa Moskovan lähellä. Muiden tuotteiden valmistuksessa käytetään tarkkaan valittuja paikallisia alihankkijoita. Kaikki tuoretuotteet tehdään korkealaatuisesta venäläisestä maidosta. Yhteensä OOO Valiolla työskentelee noin 350 henkilöä.

Suomesta Valio vie Venäjälle niitä tuotteita, joita ulkomaisten elintarvikkeiden tuontikielto ei koske. Näitä ovat esimerkiksi laktoositon maito, mehut ja marjakeitot. Loppuvuodesta 2016 Valio aloitti Suomessa valmistettujen Valio Baby® lastenruokien viennin Venäjälle.

Laadusta ollaan valmiita maksamaan

Maidon kulutus on Venäjällä hyvin samantyylistä kuin Suomessa: maitotuotteita käytetään paljon ja valikoima on laaja. Kuitenkin joitakin tuotteita käytetään Venäjällä eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi sulatejuusto syödään Venäjällä perinteisesti välipalana tai leivän päällä, kun taas Suomessa sulatejuustoa käytetään enemmän ruoanlaittoon. Maitotuotteita käytetään edelleen paljon, mutta viime vuosina venäläisten kuluttajien ostovoima on heikentynyt huomattavasti. Laadusta ollaan kuitenkin valmiita maksamaan, ja venäläisille kuluttajille Valion puhtaat ja lisäaineettomat tuotteet edustavat nimenomaan laatua.

Vastuullisuus
Mistä Valion tuotteet tulevat ja mihin niitä viedään?
Valiojengi
Valio Baltia on vahvasti paikallinen toimija
Valiojengi
Ruotsissa rakastetaan Valion laktoosittomia tuotteita