Siirry sisältöön

2.1.2018

Lehmien sote-uudistus valmis – Valio alkaa maksaa lisähintaa vastuullisesti tuotetusta maidosta

Omistajayrittäjät

Valio maksaa tämän vuoden alusta alkaen yhden sentin lisähinnan maitolitrasta niille yrittäjille, jotka sitoutuvat vastuulliseen maidontuotantoon. Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on suomalaisten mielestä yksi tärkeimmistä Valion vaikutuksista yhteiskuntaan.  

Valio on tehnyt yhtiön historian laajimman laatu- ja tuotantotapauudistuksen. Sen tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia ja parempaa elämää. Tammikuussa 2018 Valio alkaa maksaa niin sanottua vastuullisuuslisää niille yrittäjille, jotka sitoutuvat muun muassa eläinten suunnitelmalliseen terveydenhuoltoon. Vastuullisuuslisän suuruus on 1 sentti/maitolitra. Tällä hetkellä jo noin 80 prosenttia valiolaisista maitotiloista on uudistuksen piirissä. Tavoitteena on, että kaikki tilat ovat mukana vuoteen 2020 mennessä.

– Uudistus on niin mittava, että sitä voisi kutsua lehmien soteksi. Olemme iloisia siitä, miten hienosti maitotilayrittäjät ympäri Suomen ovat sitoutuneet työhön. Noin 4 600 Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan. Jatkamme paikallisia koulutuksia ja odotamme paljon uusia tiloja sopimuksen piiriin tämän vuoden aikana”, alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen sanoo.

Valio teki joulukuussa 2017 tutkimuksen, jossa tarkasteltiin Valion vastuullisuutta sidosryhmien silmin. Eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen on suomalaisten mielestä yksi tärkeimmistä Valion vaikutuksista yhteiskuntaan, ja kaksi kolmesta kuluttajasta arvioi Valion laatu- ja tuotantotapauudistusta hyvin tärkeänä vastuullisuushankkeena. Kyselyyn osallistui yli 1 000 kuluttajaa. 18–75-vuotias vastaajajoukko edustaa suomalaisia iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi Prior Konsultointi Oy.

– Eläinten hyvinvointi on kuluttajille yhä tärkeämpi asia. Vastuullinen tuotanto on ehdoton edellytys sille, että maidontuotanto on hyväksyttävää ja maitotuotteet pysyvät houkuttelevina kuluttajille”, Nousiainen toteaa.

Suunnitelmallinen ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on eläinten hyvinvoinnin perusta

Eläinten paremman elämän edistäminen tarkoittaa muun muassa, että maitotilan karja on suunnitelmallisen terveydenhuollon piirissä ja kuuluu nautojen terveydenhuoltorekisteriin Nasevaan. Tällöin eläinlääkäri käy vähintään kerran vuodessa arvioimassa monia lehmien hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä tekijöitä. Tiedot ovat vertailukelpoisia eri tilojen välillä. Vastuullisuuslisän saaminen edellyttää myös säännöllistä sorkkaterveyden seurantaa ja kivunlievitystä nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa. Useimmilla tiloilla on näin toimittu jo pitkään.

Tuotantotapaohjeiden mukaan uuden navetan tulee olla pihatto, jossa lehmillä on vapaasti mahdollisuus ulkoilla tai laiduntaa. Tällä hetkellä noin 55 prosenttia valiolaisista lehmistä asuu pihatoissa. Aiempien vuosien tapaan Valio vaatii tiloilta myös eläinten rehun soija- ja GMO-vapautta.

– Suomalaiset lehmät ovat jo nyt EU:n terveimpiä, minkä vuoksi käytämme muun muassa antibiootteja hyvin vähän verrattuna muuhun Eurooppaan. Laatu- ja tuotantotapauudistuksella tuemme ja kannustamme maitotilayrittäjiä keskittymään vieläkin enemmän eläinten hyvinvointiin, Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto kertoo. Kaunisto pyörittää omaa 36 lehmän kotitilaansa Vetelissä Keski-Pohjanmaalla.

Valiolaisilla tiloilla eläinten hyvinvointi on kansainvälisesti vertailtuna hyvällä tasolla, ja Valion vastaanottamasta maidosta noin 96 prosenttia kuuluu parhaaseen laatuluokkaan. Suomessa antibiootteja annetaan vain eläinlääkärin määräyksestä, ei koskaan ennaltaehkäisevästi – siis huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Eläinten hyvinvointi on maidontuotannossa tärkeää paitsi eettisesti myös taloudellisesti. Hyvinvoivan karjan tuotos ja tuottavuus on parempi. Yleisesti tuotoksen noususta osa selittyy rehusadon laadulla ja jalostuksen edistymisellä, mutta myös panostuksilla eläinten hyvinvointiin on erittäin suuri merkitys.

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search