Siirry sisältöön
Ilmiöt ja ihmiset

Ensiluokkainen juusto on juustomestarin huolenpidon kiteytymä

Ensiluokkainen juusto on juustomestarin huolenpidon kiteytymä
Jenni Luoma
Sisällöntuottaja

Hyvästä ruoasta ja ruokamaailman ilmiöistä inspiroituva sisällöntuottaja, jonka tavoitteena on viettää enemmän aikaa #yhdessäpöydässä.

Juustonvalmistus on pitkä prosessi, jonka lopputulos selviää vasta kuukausien kuluttua. Nykyaikaisetkaan mittarit eivät voi korvata juustoasiantuntijan harjaantunutta näkö-, tunto- ja makuaistia. Mutta mikä tekee juustonvalmistuksesta Suomessa ja Valion juustoista erityisiä? Kysyimme juustomestari Anja Pölöseltä.

Maltti, kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat hyvän juuston resepti

Harva tulee ajatelleeksi, mitä aamiaispöytään saati juustotarjottimelle katettavan juuston matkalla on tapahtunut. Juustojen kypsyttäminen on tarkkavaisuutta ja vankkaa ammattitaitoa vaativa laji, jonka yksityiskohtiin maailmallekin juustoja arvioimaan kutsuttava juustomestari Anja Pölönen on oikea henkilö perehdyttämään.

– Juustoissa niin moni tekijä vaikuttaa lopputulokseen. Siinä onkin syy, miksi hyvän juuston valmistus on niin haastavaa ja mielenkiintoista. Juusto syntyy perin yksinkertaisista raaka-aineista: maidosta, hapatteista ja suolasta. Raakamaidon laatu vaikuttaa tuotteen lopputulokseen, samoin kuin se, minkälaisia hapatteita käytetään eli minkälainen mikrobiologia tuotteessa on. Keskeisiä prosessin vaiheita ovat juustorakeen muodostus, puristus, juuston suolaus ja kypsytys. Näillä kaikilla vaikutetaan juuston rakenteeseen ja makuun, Anja kertoo.

– Juuston valmistusta voisi verrata viinin valmistukseen. Samanlaiset lainalaisuudet ja prosessithan vaikuttavat viinin makuun aina käytettävästä rypäleestä ja käymisprosessista kypsytysolosuhteisiin asti, Anja vertaa.

Mittaritkaan eivät voi korvata juustomestarin harjaantunutta katsetta

Juustoreseptissä määritellään lähtöaineet, prosessin vaiheet ja lopputuotteen tavoitteet maun ja rakenteen suhteen. Juustoa arvioidaan niin silmämääräisesti kuin testaamalla. Tekniset mittarit harvoin kuitenkaan päihittävät harjaantuneen henkilön arvion, jossa silmä ja kosketus ovat harjaantuneet näkemään ja tuntemaan, kuinka juustomassa lähtee tekeytymään oikeanlaiseksi.

– Juustomestarin tulee ennen kaikkea tuntea käytäntö ja ymmärtää ilmiöitä, joita tulee vastaan juuston valmistuksessa. Juuston valmistus on todella herkkä prosessi, jossa pienetkin poikkeamat saattavat vaikuttaa lopputuotteen makuun ja ominaisuuksiin, Anja kertoo.

Juustomestarin tulee hallita koko juustonvalmistuksen kaari ja ymmärtää pienenpienten muutosten vaikutukset, jotta halutunlaista juustoa voidaan tuottaa systemaattisesti kypsytyserästä toiseen. Juustomestarin ammattitaidon ansiosta kotipöytään valittu suosikkijuusto maistuu siltä, miltä muistitkin.

Juustomestari Anja Pölönen
Käsiä tekemässä juustoleipiä
Valion herkuttelujuustoja
Valio Salaneuvos-juustoa ja juustoleipiä
Makupari Valio Keisarinna ja kinuski
Valio Aura ja muita herkkuja
Tip icon

Mikä on juustomestari?

  • SJY:n eli Suomen Juustonvalmistajain Yhdistyksen antama titteli juustonvalmistuksen ammattilaisille.
  • Suomen juustonvalmistajien yhdistys perustettiin vuonna 1910 parantamaan suomalaisten juustojen laatua, edistämään juustonvalmistusosaamista ja luomaan verkosto, jossa oppeja voidaan jakaa.
  • Suomessa on 16 nimityksellä palkittua juustomestaria.
  • Juustomestarin tai juustoasiantuntijan työtä tekee n. 40-50 henkilöä, mutta vuoden juustomestarin arvonimeä saavat käyttää vain virallisesti valitut henkilöt.

Suomen juustonvalmistajien yhdistys nimitti Anja Pölösen juustomestariksi vuonna 2006 ja hän on ensimmäinen juustomestarin arvonimen saanut nainen. Valiolla Anja vastaa Valiojuustojen tuotantoprosessien ja tuoteperheen kehittämisestä.

Search