Siirry sisältöön
Proteiini

Kasviproteiinit

Kasviproteiinit
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Kasviproteiinit eivät ole keskenään samanlaisia – niiden aminohappokoostumukset vaihtelevat. Kaura- ja herneproteiini ovat monipuolisia, hyvin siedettyjä kasviproteiineja, jotka imeytyvät tehokkaasti. Yhdistämällä eri kasviproteiinilähteitä on mahdollista rakentaa tasapainoinen kokonaisuus ja varmistaa välttämättömien aminohappojen riittävä saanti.

Kasviproteiinin aminohappokoostumus vaihtelee sen mukaan, mistä kasvista proteiini on peräisin. Eläinproteiinit, kuten maito, kanamuna ja liha, ovat niin sanottuja täydellisiä proteiineja, sillä ne sisältävät runsaasti kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Myös monet kasviproteiinit tarjoavat monipuolisen aminohappokoostumuksen, ja yhdistelemällä erilaisia kasviproteiinilähteitä voidaan varmistaa riittävä välttämättömien aminohappojen saanti myös kasvisruokavaliossa. Valion reseptipankista löytyy erinomaisia reseptejä, jotka sopivat myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

Helppoa kasvisruokaa loihdit Gold&Green® tuotteiden avulla

Kaurasta ja palkokasveista valmistettu Nyhtökaura® sisältää kuitua, rautaa ja roimasti proteiinia, ja sille on myönnetty Sydänmerkki.


Proteiinilaskuri

Saatko riittävästi proteiinia?