Siirry sisältöön
Proteiini

Proteiinin tarve

Proteiinin tarve
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Proteiini on aina tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota, mutta sen tarve vaihtelee elämäntilanteen ja aktiivisuuden mukaan.

Proteiinia suositellaan nautittavaksi noin 10–20 prosenttia koko päivän energiansaannista. Aikuisella se tarkoittaa tavallisesti 1,1–1,3 grammaa proteiinia/painokilo/päivä. Näin ollen esimerkiksi 60-kiloinen nainen tarvitsee proteiinia noin 70-80 grammaa päivässä. Proteiinin tarve vaihtelee kuitenkin jonkin verran muun muassa iän ja fyysisen aktiivisuuden mukaan.

Proteiinin tarvetta on helppo arvioida proteiinilaskurilla.

Eri elämäntilanteet vaikuttavat proteiinintarpeeseen. Hyöty- ja aktiiviliikkujat saavat proteiinipitoisista ruoista lihaksilleen tärkeitä rakennusaineita. Proteiinia tarvitaan nimittäin lihasmassan kasvuun ja säilymiseen. Myös ikäihmisten ruokavaliossa proteiini edistää lihasmassan säilymistä ja luuston pysymistä kunnossa. Painonhallitsijat hyötyvät monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää riittävästi hyvälaatuista proteiinia. Laihduttajan ruokavaliossa proteiini tukee lihaskudoksen säilymistä, kun taas raskauden aikana proteiinia tarvitaan sikiön kehitykseen.

Search