Siirry sisältöön
Proteiini

Proteiinien laaduissa on eroja

Proteiinien laaduissa on eroja
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Eri lähteistä saatavien proteiinien laaduissa on eroja. Proteiineja onkin hyvä nauttia monipuolisesti useista lähteistä, sillä eri ruoka-aineiden proteiinit täydentävät toisiaan.

Maitoproteiini on laadultaan parasta

Maidossa on luontaisesti proteiinia n. 3,3 g / 100 g. Maidon ja tuoreiden maitotuotteiden proteiinista noin 20 % on luontaisesti heraproteiinia, ja loput kaseiinia (80 %). Juuston ja rahkan proteiiniosa on pääasiallisesti kaseiinia, koska niiden valmistuksessa hera erottuu.

Maitoproteiinit ovat ravitsemuksellisesti korkealaatuisia, sillä ne sisältävät runsaasti kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Maitoproteiini imeytyy myös hyvin, ja siksi elimistö voi käyttää sen tehokkaasti hyväkseen.

Eläinkunnasta peräisin olevia proteiineja pidetään biologisesti laadukkaampina kuin kasvikunnan proteiineja, sillä eläinperäiset proteiinit sisältävät runsaasti kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja.

Proteiinilähteiden ravitsemuksellista laatua arvioidaan ottamalla huomioon aminohappokoostumus ja yksittäisten aminohappojen imeytymistehokkuus ohutsuolessa eli elimistön kyky hyödyntää aminohappoja. FAO:n vuonna 2014 käyttöön ehdottaman ns. DIAAS-arvon mukaan maitoproteiini on luonnon proteiinilähteistä ravitsemuksellisesti paras.

Lähde: FAO DIAAS proteiininlaadun määritys menetelmä.

Proteiininlähteiden ravitsemuksellinen laatu
Välttämättömät aminohapot
Proteiininlähteen aminohapot

Tiesitkö, että maidon heraproteiini sisältää eniten haaraketjuisia aminohappoja, kuten leusiinia?

Proteiini Haaraketjuiset aminohapot
Heraproteiini 26 %
Kaseiini 23 %
Kananmuna 20 %
Soijaproteiini 18 %
Vehnäproteiini 15 %

Search