Siirry sisältöön
Ruokavaliot

Laktovegetaristin kasvisruoka­valioon proteiinia maitotuotteilla

Laktovegetaristin kasvisruoka­valioon proteiinia maitotuotteilla
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Kasvissyöjä tulee helposti syöneeksi kasviksia puoli kiloa päivässä. Myös kasvisruokavalion monipuolisuudesta on hyvä huolehtia. Maitotuotteet helpottavat laktovegetaristin proteiinin ja muiden tärkeiden ravintoaineiden saantia.

Proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa

Moni kasvissyöjä pohtii riittävää proteiinin saantia, sillä tyypillisin proteiinin lähde suomalaisessa ruokapöydässä on eläinperäinen lähde liha, maitotuotteet, kana, kala tai muna. Proteiinia saa myös muun muassa palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä, täysjyväviljasta sekä kasviperäisistä tuotteista, kuten Valio Oddlygood® kaurapohjaisista tuotteista . Maitotuotteita käyttävät laktovegetaristit saavat laadukasta proteiinia myös maitotuotteista.

Proteiinien laaduissa on eroja, ja vain harvat kasvikunnan tuotteet yksistään sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja, kuten eläinkunnan tuotteet sisältävät. Lue tarkemmin aminohapoista.

Hyvälaatuista proteiinia ja ravintoaineita maidosta

Maitoproteiinia pidetään hyvälaatuisena, sillä se sisältää runsaasti kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Maitoproteiini imeytyy myös hyvin, joten elimistö pystyy hyödyntämään sen tehokkaasti.

Maitovalmisteet ovat hyvä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Elimistö tarvitsee mm. jodia ja kalsiumia, ja maitotuotteet ovatkin suomalaisten tärkein lähde näiden kahden kivennäisaineen saannissa. Maitotuotteista saa myös D-vitamiinia sekä B12-vitamiinia, joita saadaan luontaisesti vain eläinperäisistä tuotteista. Kasvipohjaisia tuotteita käyttävien kannattaa tästä syystä valita vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennettyjä versioita. Kasviperäiset Valio Oddlygood® kaurajuomat on täydennetty jodilla, kalsiumilla sekä B2- ja B12- ja D-vitamiineilla.

Pasta primavera eli vihreä pasta on täynnä kesäkauden parhaita tuoreita kasviksia
Tähän kasvispannuun saat upotettua reilusti kasviksia

Search