Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Kiertoilma- ja tasalämpöuunin käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa

Kiertoilma- ja tasalämpöuunin käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa
Laura Saukkonen
Valio markkinointi

Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.

Monista uuneista löytyy nykyisin sekä kiertoilma- että tasalämpötoiminnot. Mutta mitä eroa näillä on? Entä mitkä ovat kiertoilmauunin edut ruoanlaitossa ja leivonnassa? Selvitimme kiertoilmauunin ja ”tavallisen” uunin erot, plussat ja miinukset.

Kiertoilmauuni löytyy nykyisin monen suomalaisen keittiöstä. Silti sen käyttöön tuntuu liittyvän paljon kysymysmerkkejä. Kannattaako sämpylät paistaa mieluummin kiertoilmatoiminnolla? Entä milloin kannattaa käyttää tasalämpöä? Tässä vastaukset yleisimpiin uunikysymyksiin.

Mitä eroa kiertoilma- ja tasalämpöuunilla on?

Perinteinen tasalämpöuuni uuni kuumenee uunin ala- ja yläosassa olevien sähkövastusten avulla. Uunista voi tavallisesti valita, haluaako käyttää sekä ylä- että alavastusta vai vain toista. Lisäksi uunissa voi olla muita toimintoja, kuten grillivastus.

Kiertoilmauunin sisällä on tuuletin, joka kierrättää lämmintä ilmaa. Siksi kiertoilmauunissa voi lämmittää ja kypsentää ruokaa useammassa tasossa samaan aikaan. Kiertoilman lisäksi uunissa on myös perinteinen tasalämpötoiminto. Kiertoilmaa käytettäessä uunin lämpötilaa voi laskea noin 25 astetta ohjeessa ilmoitetusta lämpötilasta.

Yön yli siemensämpylät
Tip icon

Käytetäänkö Valion resepteissä kiertoilmaa vai tasalämpöä?

Ellei toisin mainita, Valio Koekeittiön ruokaohjeissa käytetään aina perinteisen tasalämpöuunin ylä- sekä alalämpöä (vaakasuorat viivat merkin ylä- ja alalaidassa). Lisäksi Valion resepteissä kerrotaan, jos valmistettava tuote on hyvä paistaa uunin ylä- tai alatasolla. Ruokaohjeidemme paistolämpötila ja paistoaika on testattu koekeittiön ”kotiuuneilla”. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki uunit ovat erilaisia. Siksi esimerkiksi paistoaika saattaa hieman poiketa reseptissä ilmoitetusta.


Search