Siirry sisältöön
Maito ja ravitsemus

Mihin maitoa oikein tarvitaan?

Mihin maitoa oikein tarvitaan?

Valiolta kysytään usein, mihin maitoa tarvitaan. Ravitsemusasiantuntija ja vastaava tutkija, FT Tuula Tuure on selvittänyt jo 20 vuoden ajan, mitä lautaselle kannattaa valita, jos haluaa syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Viime aikoina Tuula on pohtinut paljon maidon roolia ilmastoystävällisessä ruokavaliossa.

– Käytän itse maitotuotteita monestakin syystä, esimerkiksi siksi, että maitoproteiini on luonnon proteiinilähteistä tutkitusti ravitsemuksellisesti paras. Maito on yksinkertainen tapa saada paljon ihmiselle tärkeitä ravintoaineita, esimerkiksi proteiinia, jodia ja kalsiumia. Maito itsessään ei ole välttämätöntä ihmiselle, vaan maidon sisältämät ainesosat. Maito sattuu olemaan erinomainen tapa saada paljon tärkeitä ravintoaineita yhdessä paketissa.

Yksi peruselementti ravitsemuksellisesti hyvälle ruoalle on ravintoainetiheys. Se on ruokaa, jossa energian mukana tulee välttämättömiä ravintoaineita eli vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja, rasvahappoja ja proteiineja.

Maitoproteiini on luonnon proteiinilähteistä ravitsemuksellisesti paras, koska sen aminohapot imeytyvät lähes täydellisesti ja elimistö pystyy käyttämään ne tehokkaasti hyväksi.

Välttämättömät aminohapot; leusiini, metioniini, isoleusiini, fenyylialaniini, valiini, tryptofaani, histidiini, treoniini, lysiini

Lähde: FAO DIAAS proteiininlaadun määritysmenetelmä. Nauti eri proteiininlähteitä monipuolisesti osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja.

Maitoproteiini on erityisen hyödyllistä silloin, kun elimistössä tapahtuu isoja muutoksia: esimerkiksi lapsena, kun luusto ja koko keho rakentuvat ja toisaalta vanhana, jotta lihasmassa ei hupenisi. Proteiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota myös raskausaikana ja jos urheilee tai laihduttaa paljon.

Hiilijalanjälki nolla 2035

Hiilijalanjälki nolla 2035

Me tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Soijaton lehmien ruokinta, hiiliviljelijäkoulutukset ja biokaasulla kulkeva maitoauto ovat esimerkkejä työstämme tähän asti.

Search