Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Mistä tietää, että leivonnainen on kypsä?

Mistä tietää, että leivonnainen on kypsä?

Uunin lämpötila, vuoan materiaali ja leivonnaisen koko vaikuttavat leivonnaisten kypsymiseen. Mutta mistä kypsän kakun, leivän tai keksin tunnistaa? Tässä keinot leivonnaisten kypsyyden testaamiseen!

Leivonnaisten paistaminen sopivan kypsäksi on yksi onnistuneen lopputuloksen kulmakivistä. Kypsät kakut ja muffinit eivät laske uunista nostamisen jälkeen ja leivät sekä sämpylät ovat sisältä kuohkeita.

Leivonnaisen kypsyys on myös makuasia. Toiset pitävät hyvin ruskistuneista pullista, toiset vaaleista ja mehevistä. Kun tiedät, millaisista leivonnaisista itse pidät, voit opetella paistamaan omaan makuun sopivia leivonnaisia. Leivonnaisten kypsyyttä voi testata eri keinoin niiden ollessa vielä uunissa.

Uuneissa on eroa

Reseptissä lukeva paistoaika on ohjenuora, joka antaa suuntaa-antavan tiedon siitä, milloin leivonnainen on paistunut kypsäksi. Uuneissa on kuitenkin paljon eroja. Kun opit tuntemaan uunisi, osaat arvioida myös paistoaikaa paremmin.

Jos oma uuni on laimea, on uunin lämpötilaa hyvä hieman nostaa, vaikkakin samankaltaiseen paistotulokseen pääsee myös pidentämällä paistoaikaa. Korkeampi lämpötila kuitenkin takaa kauniin ruskean ja rapean paistopinnan pidempää paistoaikaa paremmin.

Paistotasolla voi puolestaan vaikuttaa siihen, mikä osa leivonnaisesta paistuu voimakkaimmin. Jos haluaa varmistua, että pohja kypsyy, mutta pinta ei saa väriä, kannattaa valita alalämpö. Jos taas haluaa gratinoida leivoksen pinnan, voi paistaessa hyödyntää uunin ylälämpöä tai grillivastusta.

Uunissa paistuvia leivonnaisia kannattaakin tarkkailla läpi paistoajan, jotta ne eivät jää raa’aksi tai paistu kuivaksi.

vanilja-mustikkapullat
suklaahippukeksit
Uunivuoat ja pellit – ja mikä sopii mihinkin

Uunivuoat ja pellit – ja mikä sopii mihinkin

Onko ihana resepti valmiina, mutta vuoan valinta mietityttää? Sopivan kokoiset ja malliset vuoat auttavat leipojaa onnistumaan, joten vuoalla on väliä. Tässä vastaukset yleisimpiin vuoka- ja peltikysymyksiin!

Search