Siirry sisältöön
Ilmasto

Monilajinen nurmi sitoo tehokkaasti hiiltä maaperään ja tukee luonnon monimuotoisuutta

Monilajinen nurmi sitoo tehokkaasti hiiltä maaperään ja tukee luonnon monimuotoisuutta

Metsien merkitys hiilinieluina on useimmille suomalaisille jo tuttua, mutta maaperän kyky sitoa hiiltä on aiheena ehkä tuntemattomampi. Hiili sitoutuu maaperään kasvien yhteyttämisen tuloksena, minkä vuoksi peltojen nurmiviljely on paitsi lehmien ravinnon viljelyn kannalta järkevää, myös ympäristöteko. Monipuolinen nurmiseos takaa myös sen, että pölyttäjät viihtyvät ja luonto säilyy monimuotoisena.

Hiiliviljely tarkoittaa peltoviljelyä, jonka tavoitteena on sitoa hiiltä ilmasta maaperään. Fiksuilla viljelytavoilla hiiltä voitaisiin sitoa maaperään nykyistäkin enemmän. Hiiliviljelyyn panostaminen ja sen vaikutusten todentaminen ovat tärkeä osa Valion tavoitetta nollata maidon hiilijalanjälki tulevaisuudessa.

Valion maitotiloilla hiiliviljelyn keinoin vastataan paitsi kunnianhimoisiin ympäristötavoitteisiin, myös tuotetaan lehmille ensiluokkaista ravintoa. Sekä ympäristön että lehmien hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää, minkälaista nurmiseosta pelloilla viljellään.

Kahdeksan faktaa siitä, miksi nurmella on väliä:

  1. Laajakirjoinen nurmiseos suojaa ja sitoo maaperään hiiltä, sekä tarjoaa hyönteisille monimuotoisen elinympäristön.
  2. Kukkivat kasvit, kuten apilat, houkuttelevat hyönteisiä.
  3. Kaiken perustana on yhteyttäminen ja sen lisääminen. Näin hiili saadaan sidottua kasvimassaan ja sitä kautta maaperään.
  4. Hiiliviljely parantaa maan kasvukuntoa ja kasvattavat nurmisatoa. Liian yksipuoliset viljelykäytännöt heikentävät peltojen kuntoa ja samalla niiden kykyä sitoa hiiltä.
  5. Hiiliviljelyssä maaperä on hyvä pitää kasvipeitteisenä vuoden ympäri. Kynnetty paljas maa vapauttaa hiiltä huomattavasti enemmän kasvipeitteiseen verrattuna.
  6. Hiiliviljelyn periaatteiden mukaisesti nurmi jätetään korjatessa keskimäärin 10–12 sentin pituuteen. Riittävän pitkä sänki varmistaa, ettei yhteyttäminen pysähdy ja nurmi toipuu niitosta nopeasti uuteen kasvuun.
  7. Rehuksi viljeltävä nurmi on myös lehmille maistuvaa ja ruokinta-arvoltaan hyvää.
  8. Kasvillisuuden ja maaperän hiilinielut ovat tehokkain ja halvin tapa poistaa hiiltä ilmakehästä. Valiolla hiilensidontaa todennetaan tutkimuksella yhdessä Ilmatieteenlaitoksen, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Itä-Suomen yliopiston kanssa.

Search