Siirry sisältöön
Oppitunti

Näin leivotaan talvinen käpykakku eli talvikäpy

Talvikäpy
Anna Jalas-Karjalainen
Valio Markkinointi

Anna uskoo, että parastakin soppaa kannattaa hiukan hämmentää.

Talvikäpy maistuu ihanasti joululta ja tuo raikkaan talvisen tunnelman kahvipöytään.

Joulun aikaan on monta tilaisuutta kahvitella läheisten kanssa. Talvikäpy sopii täydellisesti sesongin herkkuhetkiin. Raikas tuorejuusto-rahkatäyte maistuu ihanasti piparkakuilta ja luumuilta. Talvikäpy onkin astetta raikkaampi, moderni versio klassisesta käpykakusta. Talvisen tunnelman viimeistelee valkoinen sokerimassakuorrutus ja tuprautus tomusokeria.

Talvikäpyyn tarvitset:

Pohja

 • 4 kananmunaa
 • 1½ dl  sokeria
 • 1½ dl  vehnäjauhoja
 • ½ dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

Kuorrute

 • 2 pkt valkoista sokerimassaa
 • tomusokeria

Kostutukseen

Näin syntyy talvikäpy

 1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 22 cm) pohjalle ja peitä reunat leivinpaperisuikaleilla. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuiva-aineet ja siivilöi ne vaahtoon. Kääntele nuolijalla nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kakku on kypsä, kun taikina ei enää tartu tikkuun. Kumoa kakkupohja jäähtyneenä ja leikkaa kolmeen osaan.
 2. Vaahdota tuorejuusto, kerma ja rahka kulhossa.
 3. Aseta kakkupohjan päällimmäinen kerros vadille leikkuupinta ylöspäin ja kostuta. Levitä päälle puolet marmeladista ja 1/3 vaahdosta. Aseta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja toista kuten edellä. Aseta päällimmäiseksi kakkupohjan alin kerros ja kostuta. Siirrä kakku ja loppu vaahto jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.
 4. Muotoile kakku veitsellä reunoilta leikaten kävyn muotoiseksi. Asettele ylijääneet reunaviipaleet pienemmiksi leikattuina paloina kakun päälle, jolloin saat kuperan käpymäisen muodon. Levitä loppu vaahto tasaisesti kakun pintaan.
 5. Kuorruta kakku juuri ennen tarjoilua. Siivilöi pöydälle tomusokeria. Yhdistä sokerimassat keskenään. Kauli levyksi ja siirrä kaulimen avulla kakun päälle. Leikkaa reunojen yli menevä osuus pois. Leikkaa saksilla sokerimassaan suomuja ja viimeistele pinta tomusokerilla.

Jännittääkö käpykakun muotoilu tai sokerimassakuorrutus?

Videolta näet vaihe vaiheelta, miten talvikäpy saa muotonsa. Kun kakku on leikattu ulkoreunoiltaan kävyn muotoon, muotoillaan ylijäämäpaloista kupera pinta kakkuun. Ole rohkea ja luota visioosi!

Sokerimassan käsittelyssä on myös omat niksinsä. Älä lähde kaulimaan sokerimassaa suoraan pakkauksesta, vaan muotoile sitä ensin käsin painelemalla pöytää vasten. Tämä käy helposti siinä vaiheessa, kun yhdistät sokerimassapakkaukset. Hieman lämmetessään sokerimassa muuttuu joustavaksi ja sitä on helpompi kaulia ja työstää.

Sokerimassa kuivuu herkästi, joten kauli massa vasta juuri ennen kuin nostat sen kakun päälle. Kun sokerimassa on paikallaan, on aika leikata ylimääräiset reunat pois ja saksia kävyn suomut kakun pintaan.

Ylijääneestä sokerimassasta voi tehdä esimerkiksi kakunkoristeita. Avattu pakkaus säilyy parhaiten huoneenlämmössä kelmuun käärittynä suljetussa rasiassa.

Search