Siirry sisältöön
Suositukset

Päivittäinen nesteentarve ja erilaiset juomat

Päivittäinen nesteentarve ja erilaiset juomat
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Ruokavaliota rakentaessa on hyvä muistaa, että päivittäisiin aterioihin kuuluvat ruoan lisäksi myös erilaiset juomat. Ihminen tarvitsee 2–3 litraa nestettä joka päivä, ja tarve täyttyy päivän mittaan sekä ruoan että juoman avulla.

Vältä nestehukka! Mikä on päivittäinen nesteen tarve?

Vesi on elimistölle välttämätöntä, sillä vettä tarvitaan nestetasapainon säätelyyn, ravintoaineiden kuljettamiseen ja kuona-aineiden poistoon sekä lämmönsäätelyyn. Näiden tehtävien hoitamiseksi tarvitsemme päivittäin 2–3 litraa nestettä. Noin 1–1,5 litraa tulisi saada juotuna nesteenä, loput saadaan ruoan mukana. Hikoilu, kuten saunominen tai liikunta, lisää nesteen tarvetta, ja imettävillä äideillä ja ikääntyneillä nesteen tarve on yleensä normaalia suurempi.

Vesi on paras janojuoma

Janojuomana kannattaa suosia hanavettä, joka on sokeritonta ja kaloritonta eikä aiheuta hampaille happohyökkäystä. Vettä on hyvä juoda päivän mittaan vähän kerrallaan. Mikäli ehdit tuntea olosi janoiseksi, olet todennäköisesti juonut liian vähän, sillä jano on merkki nestehukasta. Vedenjuonti on hyvä ottaa tavaksi, kunhan muistaa, että vettä voi juoda myös liikaa. Jos vettä juo jatkuvasti huomattavan suuria määriä, yli viisi litraa päivässä, elimistön suolatasapaino häiriintyy.

Ruokajuomaksi maitotuotteita

Vähärasvaiset ja rasvattomat maidot, maitojuomat ja piimät ovat suositeltava valinta päivittäiseksi ruoka- tai välipalajuomaksi niiden sisältämien hyvien ravintoaineiden vuoksi. Maidoista ja piimistä saa hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, jodia, B-ryhmän vitamiineja sekä D-vitamiinia. Suositeltava nestemäisten maitotuotteiden määrä on 5–6 desilitraa päivässä. Maito tai piimä palauttaa hyvin elimistön nestetasapainoa sen luontaisesti sisältämän natriumin takia.

Yksi annos Annoksessa energiaa
Pullo (0,33 l) keskiolutta 130 kcal
Pullo (0,33 l) siideriä 135-185 kcal
Lasi (12 cl) viiniä 84-185 kcal
Annos (4 cl) väkevää viinaa 80-90 kcal

Search