Siirry sisältöön
Suositukset

Hampaiden terveys ja ruokavalio

Hampaiden terveys ja ruokavalio
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Ruokavaliolla on merkitystä myös hampaiden kannalta, sillä ravinnon laatu, määrä ja nauttimistavat vaikuttavat hampaiden terveyteen. Tavallisimmat hammasongelmat ovat hampaiden reikiintyminen eli karies sekä hampaan pinnallinen syöpyminen eli hammaseroosio.

Happohyökkäys altistaa hampaiden reikiintymiselle

Ruokaillessa suun bakteerit tarttuvat hampaan kiilteen pinnalle ja alkavat muokata ruoan sisältämistä sokereista happoja. Syntyy happohyökkäys, ja hampaan kiilteestä liukenee mineraaleja sylkeen. Normaalisti mineraalit ehtivät kiinnittyä takaisin kiilteeseen ennen seuraavaa ruokailua. Jos sokeria sisältäviä ruokia ja juomia nautitaan jatkuvasti, ei vaurio ehdi korjaantua, ja seurauksena voi olla hampaiden reikiintyminen eli karies.

Happamat ruoka-aineet kuluttavat hampaan pintaa

Hammaseroosio tarkoittaa hampaan pinnallista syöpymistä, jonka aiheuttaja on jokin muu kuin suun bakteerien synnyttämät hapot. Hammaseroosion tuntomerkkejä ovat muun muassa kiilteen himmeneminen ja vihlonta. Hammaseroosiota aiheuttavat muun muassa ympäristölliset tekijät, lääkkeet, elämäntavat ja ruokavalio. Eroosioherkkyyteen vaikuttavat myös yksilölliset erot syljen eritysnopeudessa, määrässä ja koostumuksessa.

Hammaseroosiota voivat aiheuttaa myös hedelmien, mehujen, virvoitus- ja energiajuomien, etikkojen ja maustettujen vesien sisältämät hapot, kuten viinihappo ja sitruunahappo. Hampaiden harjaaminen heti happaman ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen voi pahentaa hammasvaurioita.

Search