Siirry sisältöön
Sokeri

Laktoosi – maidon luontainen sokeri

Laktoosi - maidon luontainen sokeri
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia noin 5 %. Maidon luontainen sokeri merkitään elintarvikepakkausten ravintosisältötiedoissa samaan kohtaan kuin niihin mahdollisesti lisätty sokeri.

Maidon luontainen sokeri on laktoosi

Laktoosi eli maitosokeri on disakkaridi eli ns. tuplasokeri, joka koostuu glukoosista ja galaktoosista. Myös tavallinen ’pöytäsokeri’, sakkaroosi, on disakkaridi, mutta sen osia ovat glukoosi ja fruktoosi.

Laktoosi pakkausmerkinnöissä

EU-lainsäädäntö ei tee eroa lisätyn sokerin ja luontaisen sokerin, kuten laktoosin, välillä. Elintarvikepakkauksen ravintosisältötiedoissa on siis ilmoitettava ainoastaan kokonaishiilihydraattien määrä sekä kaikkien sokereiden yhteenlaskettu osuus sadassa grammassa tuotetta.

Tuotteen sokerin määrästä kertovassa kohdassa ’josta sokereita’ ilmoitetaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri eli sekä lisätty että luontainen sokeri. Luontaista sokeria tuotteeseen tulee raaka-aineiden, kuten maidon, hedelmien ja marjojen mukana. Näin ollen maidon luontaisesti sisältämä sokeri eli laktoosi merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan ’josta sokereita’ -kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokerikin.

Sokereita on monenlaisia

Vaikka maidon luontainen sokeri eli laktoosi merkitään pakkauksen ravintosisällössä samaan kohtaan kuin lisätty sokeri, niin maidon sokeria ei kuitenkaan kannata suoraan rinnastaa sakkaroosiin eli tavalliseen pöytäsokeriin. Esimerkiksi hampaiden kannalta laktoosi on turvallisempaa, koska sen on todettu olevan muita sokereita vähemmän happamuutta aiheuttava. Silloin, kun laktoosia nautitaan esimerkiksi osana maitotuotteita, pidetään sitä hampaille turvallisena. Koska kalsiumia ja fosforia on saatavilla maidosta, ei hampaan kovakudoksen mineraalien irtoamista pääse tapahtumaan. Lisäksi maidon puskuriominaisuudet ehkäisevät happohyökkäyksen aiheuttamaa pH:n laskua.

Laktoosin hajoaminen vie enemmän aikaa kuin sakkaroosin, joten sen glykeeminen indeksi on sakkaroosia matalampi. Se ei myöskään nosta verensokeria yhtä nopeasti ja jyrkästi kuin sakkaroosi. Laktoosi maistuu vähemmän makealta kuin sakkaroosi.

Sokerien makeus suhteessa sakkaroosiin
Sakkaroosi 1
Laktoosi 0,2 – 0,4
Glukoosi 0,6 – 0,7
Galaktoosi 0,5 – 0,7
Search