Siirry sisältöön
Sokeri

Lisättyä vai luontaista sokeria?

Lisättyä vai luontaista sokeria?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Maitotuotteiden ravintotietoja tarkasteltaessa on hyvä huomioida, että maito sekä marjat ja hedelmät sisältävät luontaisesti sokereita. Näin esimerkiksi maustamattomassakin maitopohjaisessa tuotteessa on aina jonkin verran sokereita. Maustetuissa maitotuotteissa voi luontaisen sokerin lisäksi olla vielä lisättyä sokeria tai makeutusaineita.

Lisätty sokeri

Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta.

Lisätty sokeri on usein tärkeää tuotteen rakenteen ja maun kannalta, sillä sokeri esimerkiksi vahvistaa marjojen makua ja väriä. Maustetuissa ja sokerimakeutetuissa maitotuotteissa on maidon oman sokerin lisäksi myös hedelmien ja marjojen luontaista sokeria, fruktoosia, sekä lisättyä tavallista sokeria eli sakkaroosia. Osassa maustettuja jogurtteja makeus tulee yksinomaan tuotteen sisältämistä hedelmistä ja marjoista. Tällöin makeutukseen ei ole käytetty sokeria, mutta ei myöskään makeutusaineita.

Tutustu Valion vähemmän sokeria sisältäviin tuotteisiin

Välipalatuotteiden sokeripitoisuudet ovat kauttaaltaan madaltuneet, joten ’vähemmän sokeria’ -väitteen edellyttämän sokeritason saavuttaminen on aiempaa haastavampaa. Tietyissä Valio PROfeel® rahkoissa on kuitenkin jopa 50 % vähemmän sokeria kuin tavanomaisissa maustetuissa rahkoissa.

Search