Siirry sisältöön
Sokeri

Selvyyttä sokeriviidakkoon – ota termistö haltuun ja selvitä erot eri sokereiden välillä

Selvyyttä sokeriviidakkoon - ota termistö haltuun ja selvitä erot eri sokereiden välillä
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Elintarvikkeiden sokeripitoisuudesta kerrotaan kuluttajille monenlaisin termein kuten sokeriton, sokeroimaton ja vähäsokerinen. Mitä termit käytännössä tarkoittavat? Entä miten eri sokerit eroavat toisistaan?

Mitä tarkoittaa sokeriton, sokeroimaton, vähäsokerinen ja vähempisokerinen -väitteet elintarvikepakkauksessa?

Sokeriin ja makeutukseen liittyen elintarvikkeissa voidaan esittää erilaisia sokerin määrästä kertovia väitteitä. Käytännössä kokonaan sokerittomia tuotteita on vähän, koska tällaisten tuotteiden kokonaissokeripitoisuus saa olla enintään 0,5 g/100 g. Valion tuotteistossa kokonaan sokerittomia tuotteita löytyy lähinnä kypsytetyistä juustoista, joissa maidon luontainen sokeri, laktoosi, on kypsytyksen aikana tapahtuneessa maitohappokäymisessä hajonnut. Tämän vuoksi kypsytetyt juustot ovat myös luontaisesti laktoosittomia. Valio Hörppy® mehujuomista löytyy myös sokerittomia vaihtoehtoja.

Myös vähäsokerinen-väitteen käyttö edellyttää tuotteen melko alhaista sokerimäärää (5 g/100 g kiinteissä tai 2,5 g/100 ml nestemäisissä). Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g/100 g, jolloin termin käyttö ei ole mahdollista edes maustamattomassa maidossa.

Kun puhutaan vähempisokerisista tai vähemmän sokeria sisältävistä tuotteista, on näiden tuotteiden sokeripitoisuus vähintään 30 % pienempi kuin vastaavissa tavanomaisissa tuotteissa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi Valio PROfeel® vähemmän hiilihydraatteja rahkat, joissa sokeria on jopa 50 % vähemmän kuin tavanomaisissa maustetuissa rahkoissa.

Tuote voi olla myös sokeroimaton, jolloin siihen ei ole lisätty sokereita, mutta se sisältää raaka-aineiden luontaisia sokereita. Maustetuissa, sokeroimattomissa jogurteissa on hedelmien ja marjojen sekä maidon luontaisia sokereita. Osa maustettuja, sokeroimattomia välipaloja sisältää makeutusaineita, jotka antavat tuotteelle makeutta ilman lisättyä sokeria ja ylimääräistä energiaa.

Ravitsemusväite Käytön edellytys Vastaava sanamuoto Huomioita
Sokeriton Tuote sisältää sokeria enintään 0,5 g/100g tai 0,5 g/100 ml. Ilman sokereita / Ei sisällä sokeria / 0 % sokeria ”Makeuttamaton” ei ole ravitsemusväite, voi tarkoittaa muiden makeutta tuottavien aineiden kuin sokerin puuttumista.
Vähäsokerinen Tuote sisältää sokeria enintään 5 g/100 g kiinteiden tai 2,5 g/100 ml nestemäisten elintarvikkeiden osalta. Alhainen sokeripitoisuus / Sisältää vain vähän sokereita / Maltillisesti sokereita / Kevyesti sokeroitu
Ei lisättyjä sokereita Tuotteeseen ei ole lisätty mono- tai disakkarideja tai muita elintarvikkeita, joita käytetään niiden makeuttavan vaikutuksen vuoksi. Sokeroimaton Väitettä käytettäessä on pakkauksessa ilmoitettava ”Sisältää luontaisesti sokereita”, jos tuotteessa on sokereita yli 0,5 g per 100 g/ml.
Sokereita vähennetty Määrää on vähennetty vähintään 30 % vastaavaan muuhun tuotteeseen verrattuna. Vähemmän sokeria Tuotteen, josta väite esitetään, tulee sisältää saman verran tai vähemmän energiaa kuin vastaava muu tuote.

Search