Laktoosi - maidon luontainen sokeri

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia noin 5 %. Maidon luontainen sokeri merkitään elintarvikepakkausten ravintosisältötiedoissa samaan kohtaan kuin niihin mahdollisesti lisätty sokeri.

Maidon luontainen sokeri on laktoosi

Laktoosi eli maitosokeri on disakkaridi eli ns. tuplasokeri, joka koostuu glukoosista ja galaktoosista. Myös tavallinen 'pöytäsokeri', sakkaroosi, on disakkaridi, mutta sen osia ovat glukoosi ja fruktoosi.

Laktoosi pakkausmerkinnöissä

EU-lainsäädäntö ei tee eroa lisätyn sokerin ja luontaisen sokerin, kuten laktoosin, välillä. Elintarvikepakkauksen ravintosisältötiedoissa on siis ilmoitettava ainoastaan kokonaishiilihydraattien määrä sekä kaikkien sokereiden yhteenlaskettu osuus sadassa grammassa tuotetta.

Tuotteen sokerin määrästä kertovassa kohdassa 'josta sokereita' ilmoitetaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri eli sekä lisätty että luontainen sokeri. Luontaista sokeria tuotteeseen tulee raaka-aineiden, kuten maidon, hedelmien ja marjojen mukana. Näin ollen maidon luontaisesti sisältämä sokeri eli laktoosi merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan 'josta sokereita' -kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokerikin.

Sokereita on monenlaisia

Vaikka maidon luontainen sokeri eli laktoosi merkitään pakkauksen ravintosisällössä samaan kohtaan kuin lisätty sokeri, niin maidon sokeria ei kuitenkaan kannata suoraan rinnastaa sakkaroosiin eli tavalliseen pöytäsokeriin. Esimerkiksi hampaiden kannalta laktoosi on turvallisempaa, koska sen on todettu olevan muita sokereita vähemmän happamuutta aiheuttava. Silloin, kun laktoosia nautitaan esimerkiksi osana maitotuotteita, pidetään sitä hampaille turvallisena. Koska kalsiumia ja fosforia on saatavilla maidosta, ei hampaan kovakudoksen mineraalien irtoamista pääse tapahtumaan. Lisäksi maidon puskuriominaisuudet ehkäisevät happohyökkäyksen aiheuttamaa pH:n laskua.

Laktoosin hajoaminen vie enemmän aikaa kuin sakkaroosin, joten sen glykeeminen indeksi on sakkaroosia matalampi. Se ei myöskään nosta verensokeria yhtä nopeasti ja jyrkästi kuin sakkaroosi. Laktoosi maistuu vähemmän makealta kuin sakkaroosi.

Sokerien makeus suhteessa sakkaroosiin
Sakkaroosi 1
Laktoosi 0,2 - 0,4
Glukoosi 0,6 - 0,7
Galaktoosi 0,5 - 0,7

Valio Eila® ja Valio HYLA® tuotteet sopivat laktoosittomaan ruokavalioon

Laktoosi-intoleranssissa elimistöstä puuttuu laktoosin pilkkomiseen tarvittava entsyymi, ja siitä syystä tavanomaiset maitotuotteet aiheuttavat laktoosi-intoleranteille epämiellyttäviä vatsaoireita.

Valio HYLA® tuotteissa maidon sokeri eli laktoosi on suurimmaksi osin pilkottu hydrolyysillä glukoosiksi ja galaktoosiksi, jolloin tuotteet sopivat laktoosia välttelevien ruokavalioon. Laktoosin hydrolyysi lisää maidon makeutta, koska glukoosi ja galaktoosi maistuvat erikseen makeammilta kuin laktoosi.

Valio Eila® tuotteissa laktoosi on kokonaan poistettu käyttäen Valion patentoimaa menetelmää, ja sen vuoksi ne maistuvat tavallisilta, raikkailta maitotuotteilta. Valio Eila® Laktoositon maitojuoma nimitys johtuu lainsäädännöllisistä syistä. Jos maidosta poistetaan jotain muuta kuin rasvaa, sitä ei voida nykyisen EU-lainsäädännön mukaan kutsua maidoksi (EU:n juotavia maitoja koskeva asetus n:o 2597/97) vaan maitojuomaksi.

Ruokavaliot
Laktoositon ruokavalio
Sokeri
Hyvä, paha sokeri
Sokeri
Lisättyä vai luontaista sokeria?
Ruokavaliot
Mitä on laktoosi-intoleranssi?