Laktoosi - maidon luontainen sokeri

Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia noin 5 %. Maidon luontaisesti sisältämät sokerit merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri.

Maidon luontainen sokeri on laktoosi

Laktoosi eli maitosokeri on disakkaridi eli ns. tuplasokeri, joka koostuu glukoosista ja galaktoosista. Myös tavallinen sokeri, sakkaroosi, on disakkaridi, mutta sen osia ovat glukoosi ja fruktoosi. Laktoosi ei maistu yhtä makealta kuin sakkaroosi.

Sokerien makeus suhteessa sakkaroosiin
Sakkaroosi 1
Laktoosi 0,2 - 0,4
Glukoosi 0,6 - 0,7
Galaktoosi 0,5 - 0,7

Valio Eila® ja Valio HYLA® tuotteet sopivat myös laktoosi-intoleranteille

Laktoosi-intoleranssissa elimistöstä puuttuu laktoosin pilkkomiseen tarvittava entsyymi, ja siitä syystä tavanomaiset maitotuotteet aiheuttavat laktoosi-intoleranteille epämiellyttäviä vatsaoireita.

Valio HYLA® tuotteissa maidon sokeri eli laktoosi on valmiiksi pilkottu hydrolyysillä glukoosiksi ja galaktoosiksi, jolloin tuotteet sopivat laktoosi-intoleranteille. Laktoosin hydrolyysi lisää maidon makeutta, koska glukoosi ja galaktoosi maistuvat erikseen makeammilta kuin laktoosi.

Valio Eila® tuotteissa laktoosi on kokonaan poistettu käyttäen Valion patentoimaa menetelmää, minkä takia ne maistuvat tavallisilta, raikkailta maitotuotteilta. Valio Eila® Laktoositon maitojuoma nimitys johtuu lainsäädännöllisistä syistä. Jos maidosta poistetaan jotain muuta kuin rasvaa, sitä ei voida nykyisen EU-lainsäädännön mukaan kutsua maidoksi (EU:n juotavia maitoja koskeva asetus n:o 2597/97) vaan maitojuomaksi.

Laktoosi pakkausmerkinnöissä

EU-lainsäädäntö ei tee eroa lisätyn sokerin ja luontaisen sokerin, kuten laktoosin, välillä. Elintarvikepakkauksen ravintosisältötiedoissa on siis ilmoitettava ainoastaan kokonaishiilihydraattien määrä sekä kaikkien sokereiden yhteenlaskettu osuus sadassa grammassa tuotetta.

Tuotteen sokerin määrästä kertovassa kohdassa "josta sokereita" ilmoitetaan kaikki tuotteen sisältämä sokeri eli sekä lisätty että luontainen sokeri. Luontaista sokeria tuotteeseen tulee raaka-aineiden, kuten maidon, hedelmien ja marjojen mukana. Näin ollen maidon luontaisesti sisältämä sokeri eli laktoosi merkitään pakkausten ravintosisällössä samaan ”josta sokereita” kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokerikin.

Sokereita on monenlaisia

Vaikka maidon luontaisesti sisältämä sokeri eli laktoosi merkitään pakkauksen ravintosisällössä samaan kohtaan kuin maitotuotteisiin lisätty sokeri, niin maidon sokeria ei kuitenkaan kannata suoraan rinnastaa sakkaroosiin eli tavalliseen sokeriin. Esimerkiksi hampaiden kannalta laktoosi on turvallisempaa, koska sen on todettu olevan muita sokereita vähemmän happamuutta aiheuttava. Silloin kun laktoosia nautitaan esimerkiksi osana maitotuotteita, pidetään sitä hampaille täysin turvallisena. Koska kalsiumia ja fosforia on saatavilla maidosta, ei hampaan kovakudoksen mineraalien irtoamista pääse tapahtumaan. Lisäksi maidon puskuriominaisuudet ehkäisevät happohyökkäyksen aiheuttamaa pH:n laskua.

Laktoosin hajoaminen vie enemmän aikaa, joten sen glykeeminen indeksi on myös matalampi kuin sakkaroosilla, eikä se nosta veren sokeria yhtä nopeasti ja jyrkästi kuin sakkaroosi.

Laktoositon ruokavalio
Janita Bergström
Hyvä, paha sokeri
Hanna Kautiainen
Lisättyä vai luontaista sokeria
Hanna Kautiainen
Mitä on laktoosi-intoleranssi?
Janita Bergström
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›