Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Pakastaminen vähentää hävikkiä ja auttaa juhlavalmisteluissa

Pakastaminen vähentää hävikkiä ja auttaa juhlavalmisteluissa

Pakastamalla voit säilöä kesän satoa ja vähentää ruokahävikkiä. Mutta mitä kaikkea voi pakastaa ja kuinka pitkäksi aikaa? Entä, mitä pakastaessa on hyvä huomioida? Tässä vastaukset yleisimpiin pakastuskysymyksiin.

Pakastaminen on oiva tapa säilöä kesän satoa marjoista kasviksiin ja sieniin. Lisäksi pakastimeen kannattaa säilöä muukin ruoka ja raaka-aineet, jotka muuten pilaantuisivat tai jäisivät käyttämättä. Kun raaka-aineen pakastaa tuoreena, se säilyy käytettävänä vielä pitkään.

Pakastimeen voi käytännössä säilöä melkein mitä vain: marjoja, kasviksia, tuoreita yrttejä, lihaa, kanaa, kalaa, leipää ja leivonnaisia. Myös leivonnassa käytettäviä raaka-aineita, kuten kermaa, voi tarvittaessa pakastaa tulevia leivontahetkiä varten.

Mikä on paras tapa pakastaa?

Pakasta raaka-aineet tai valmis ruoka puhtaaseen, tiiviiseen ja kestävään pakkaukseen, esimerkiksi muovirasiaan tai pakastepussiin. Tiivis pakkaus varmistaa, ettei ruoka kuivu, ja että aromit säilyvät eivätkä siirry muihin pakastimessa oleviin ruokiin. Parhaita pakkauksia ovat pienet ja litteät rasiat tai pussit, joiden sisältö jäätyy mahdollisimman nopeasti.

Anna ruoan jäähtyä hyvin ennen pakastamista. Jos pakastat isoa määrää satokauden antimia kuten marjoja, käytä pakastimen pakastustoimintoa, joka säätää lämpötilan alhaisemmaksi. Paina toiminto päälle jo hyvissä ajoin, esimerkiksi edellisenä päivänä.

Parhaiten pakastaminen onnistuu, kun tuotteet jäätyvät mahdollisimman nopeasti: silloin muodostuvat jääkiteet ovat pienempiä ja raaka-aineen koostumus säilyy mahdollisimman paljon tuoreen kaltaisena.

Tip icon

Muista pakastimen sulatus

  • Pakastin on hyvä sulattaa vähintään kerran vuodessa ja viimeistään silloin, kun sen pinnat ovat huurteen peitossa.
  • Paras aika on pakkassäällä, kun pakasteet säilyvät ulkona sulatuksen ja pesun ajan.
  • Kun pakastimesta on sulanut kaikki jää, pese ja kuivaa pinnat. Imuroi pölyt pakastimen jäähdytyskoneistosta. Kylmennä pakastin uudelleen ja nosta säilytettävät pakasteet takaisin, kun lämpötila on −18 astetta.

Search