Siirry sisältöön
Valiojengi

Sannan ja Helin työssä yhdistyvät intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen

Sannan ja Helin työssä yhdistyvät intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen

Valion kaurapohjaisten Oddlygood-tuotteiden takaa löytyy intohimoisia innovaattoreita, jotka tietävät mitä haluavat – ja paiskovat töitä, kunnes sen saavuttavat. Viimeisimmät Valion tuotekehittäjien taidonnäytteet ovat nyt kaupoissa upouusien Valio Oddlygood® tuotesarjan ruuanlaitto- ja leivontatuotteiden muodossa.

Sanna Hamari ja Heli Jokinen tuntevat hyvin sekä maidon että kauran. Pitkän linjan valiolaiset tuotekehittäjät suhtautuvat molempiin raaka-aineisiin rakkaudella ja tinkimättömästi. Valion laatuleima tarkoittaa sitä, että vain paras kelpaa, ja usein vaaditaankin satoja reseptejä ennen kuin tuote on hyllyllä. ”Mutta miten palkitsevaa onkaan, kun kuluttajat todella löytävät tuotteen ja sen maku saa spontaaneja kehuja”, Sanna hymyilee kertoessaan menestykseksi osoittautuneen Oddlygood® Barista juoman synnystä muutama vuosi sitten.

Viime aikoina Sanna ja Heli ovat työskennelleet tiiviisti Oddlygood® kaurauutuuksien parissa: Bake & Dessert -tuotteet tarjoavat vaihtoehdon perinteiselle rahkalle, Easy Whipping vispikermalle ja Easy Cooking puolestaan perinteiselle ruokakermalle. Myös Oddlygood® Baristan menestystarina sai jatkoa korvapuustin makuisen kaurajuoman myötä.

Uutuudet tarjoavat kuluttajalle enemmän vaihtoehtoja perinteisten maitotuotteiden rinnalle – ja kuten tekijät alleviivaavat – mausta ja ominaisuuksista tinkimättä.

Sanna Hamari on elintarviketieteiden maisteri, jolla on taustaa mikrobiologian parissa. 16 vuoden tuotekehittäjän uralle Valiolla on mahtunut monenlaista lastenruoista vanukkaisiin. Oddlygood® tuoteperhettä Sanna on ollut kehittämässä aivan alusta lähtien, ja nähnyt aitiopaikalta kaurapohjaisten tuotteiden arkipäiväistymisen erikoisruokavaliota noudattavien pöydistä osaksi ihan tavallisten suomalaisten ruokaympyrää.

Heli Jokinen on biotekniikan insinööri, joka on ennen Valiota työskennellyt muun muassa tuotekehittäjänä siiderien parissa. Heli on käyttänyt itse jo pitkään sekä maito- että kasvipohjaisia tuotteita, ja kun Oddlygood® tiimiin etsittiin kaksi vuotta sitten osaajaa, tuntui tehtävä heti kuin hänelle tarkoitetulta. Kaikesta päätellen tämä kaksikko on ihan oikeassa paikassa.

Kasvipohjaiset tuotteet yhdistettiin vielä muutama vuosi sitten ”vegebuumiin”, mutta Sannan ja Helin mukaan mistään ohimenevästä trendistä ole kyse. Kasvipohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa edelleen, ja niiden maku ja valikoima paranevat kovaa tahtia tiedon ja taidon lisääntyessä. Tuotekehittäjien mukaan pian koittaa sekin aika, kun tähän mennessä haastavaksi koetun kasvipohjaisen juuston maku ja rakenne pärjäävät täysin vertailussa perinteiseen. Tähänkin haasteeseen suhtaudutaan valiolaisittain innostavana mahdollisuutena.

Tuotekehittäjissä on vähän Pelle Pelotonta ja ripaus Gordon Ramseya, mutta työhön liittyy myös paljon muuta alkaen allergeenien, elintarvikelainsäädännön ja prosessien ymmärryksestä monenlaiseen dokumentaatioon.

Varsinaista moniosaamista

Valion ison tutkimus- ja tuotekehitysorganisaation sekä osaajajoukon ansiosta todellisuus ei silti ole liian hengästyttävää.

”Mitään ei tarvitse tehdä yksin, aina löytyy sparrauskaveri. Omat tiedot ja taidot kehittyvät jatkuvasti tutkijoiden, muiden tuotekehittäjien, pakkausammattilaisten, hankinnan, liiketoiminnan ja tehtaiden valmistajien kanssa. Toistoa tai tylsiä päiviä ei ole”, Heli kertoo.

Entä löytyykö työyhteisöstä joku yhteinen nimittäjä? Sanna miettii hetken. ”Meidän porukkaa yhdistää intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen”. Tämän voi varmasti allekirjoittaa koko Valiojengi.


Search