Siirry sisältöön
Suositukset

Ultraprosessointi – mitä se tarkoittaa?

Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Viime aikoina keskustelu ruoan ultraprosessoinnista on lisääntynyt. Kuluttajalle termi voi kuulostaa huolestuttavalta, mutta mitä ultraprosessointi oikeastaan tarkoittaa ja miksi siitä puhutaan niin paljon?

Ultraprosessoiduille elintarvikkeille ei ole olemassa EU-tasoista tai kansainvälistä lakisääteistä määritelmää. Myöskään tieteellisesti perusteltua tai yleisesti hyväksyttyä määritelmää ei ole. Tunnetuin luokittelutapa on brasilialainen NOVA-luokitus, jossa ruoat jaetaan neljään ryhmään prosessoinnin laajuuden ja tarkoituksen mukaan. NOVA-luokituksen neljänteen ryhmään kuuluvat ultraprosessoidut elintarvikkeet.

Näin teet parempia valintoja pakkausmerkintöjen avulla

Ainesosaluettelo: Tuotteen sisältämät raaka-aineet on lueteltu määrän mukaan suurimmasta pienimpään.

Ravintoarvotaulukko: Näet energiasisällön sekä vähintään rasvan, tyydyttyneiden rasvahappojen, hiilihydraattien, sokerien, proteiinin ja suolan määrän.

Kuitupitoisuus: Voidaan ilmoittaa taulukossa, jolloin tuotteiden kuitupitoisuuksia on helppo vertailla.

Sydänmerkki: Pakkauksessa oleva merkki kertoo, että tuote on ravintosisällöltään parempi valinta omassa tuoteryhmässään.

Voimakassuolaisuus: Tietyissä elintarvikkeissa on oltava merkintä, jos suolapitoisuus on korkea.