Innovaatiot

Terveyttä ja hyvinvointia edistävät innovaatiot

Valion tuotekehityksen lähtökohtia ovat kuluttajan kuunteleminen, herkullinen maku ja ravitsemuksellisesti hyvät tuotteet. Haluamme kannustaa suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuositusten mukaisesti. Kun nobelisti A.I Virtanen johti Valion laboratoriota, ohjenuoraksemme vakiintui ajatus hyvinvoinnin lisäämisestä innovaatioiden avulla. Tänään olemme terveyttä ja hyvinvointia edistävien tuotteiden kansainvälinen edelläkävijä.

Valion Ravitsemussitoumukset

Edistämme suomalaisten ruokavalion ravitsemuksellista laatua ja ravitsemusvastuullisia toimintatapoja muun muassa ravitsemussitoumuksien avulla. Ravitsemussitoumus on suomalainen, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) toimintamalli, joka on osa kansallista kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta (Sitoumus2050). Olemme tehneet vuosina 2018-2022 yhteensä seitsemän tavoitteellista ja mitattavaa ravitsemussitoumusta.

1. Valio kasvattaa Sydänmerkki-reseptiensä määrää

Sitoumus lyhyesti: Haluamme tarjota lisää ravitsemussuosituksien mukaisia, maukkaita ja toimivaksi testattuja reseptejä ammattikeittiöille. Lisäämme entisestään Sydänmerkki-reseptiemme määrää tarjoten vuoteen 2023 mennessä 10 uutta ja modernia ruokaohjetta joukkoruokailun ammattilaisille.

2. Valio tuplaa ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptiensä määrän

Sitoumus lyhyesti: Haluamme tarjota ravitsemussuosituksien mukaisia reseptejä suurkeittiöille ja joukkoruokailuun. Tuplaamme ammattikeittiöille suunnattujen Sydänmerkki-reseptiemme määrän vuoteen 2022 mennessä. Ylitimme tavoitteen kehittämällä jopa 14 uutta Sydänmerkkireseptiä. Tutustu resepteihin täällä.

Taustatietoa sitoumuksesta: Haluamme tarjota lisää ravitsemussuosituksien mukaisia reseptejä suurkeittiöille ja joukkoruokailuun.

Mitä uutta sitoumuksessa? Nykyiset Sydänmerkki-reseptimme ovat vuodelta 2011. Sitoumuksen avulla voimme tarjota uusia ja moderneja Sydänmerkki-kriteerien mukaisia ruokaohjeita suurkeittiöille ja joukkoruokailuun.

3. Valio kehittää kotikokkaajille ravitsemuksellisesti suositeltavia, ilmastoystävällisiä reseptejä

Sitoumus lyhyesti: Haluamme tarjota kuluttajille kotikeittiöön sopivia, helppoja ja toimivia, ravitsemuksellisesti suositeltavia reseptejä, jotka ovat lisäksi ilmaston kannalta vastuullisempia vaihtoehtoja. Ravitsemuslaadun mittarina käytämme Sydänmerkki-aterian kriteerejä. Ilmastoystävällisyys on huomioitu RuokaMinimi-hankkeen tulosten mukaisesti. Saavutimme tavoitteen aikataulussaan ja julkaisimme vuoden 2021 alussa 10 kpl edellä mainituilla kriteereillä laadittua reseptiä.Tutustu resepteihin täällä.

Taustatietoa sitoumuksesta: Ilmastonmuutos on aikamme suurin globaali haaste. Keskusteluissa ilmastoystävällisestä ruokavaliosta on tärkeää muistaa myös ravitsemus. Me Valiolla tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Tavoitteemme ei ole vain pienentää maidon hiilijalanjälkeä, vaan nollata se vuoteen 2035 mennessä.

Mitä uutta sitoumuksessa? Yhdistämme ilmastovastuullisuuden ravitsemuksellisesti suositeltaviin ruokaohjeisiin ja viestimme siitä, kuinka ravitsemus on tärkeää ottaa huomioon ilmastovaikutuksien arvioinnissa.

4. Valion arkiruokareseptit lautasmallikuvina kannustavat kasvisten lisäämiseen ruokavaliossa

Sitoumus lyhyesti: Haluamme edistää suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuosituksien mukaisesti. Sitoudumme tekemään vuoteen 2022 mennessä 20 suosituimmasta arkiruokareseptistämme lautasmallin mukaan koostetut esimerkkikuvat, ja viestimme verkkosivuillamme, kuinka täydentää pääruoka täysipainoiseksi ateriakokonaisuudeksi mm. täydentämällä pääruokaa salaatilla tai muilla kasviksilla. Kuvia on hyödynnetty esimerkiksi artikkelissa Lautasmalli on oiva apu aterioiden koostamiseen.

Taustatietoa sitoumuksesta: Valio.fi reseptipalvelu tarjoaa yli 4 200 reseptiä kotikokkaajille. Haluamme tuoda entistä näkyvämmäksi sen, että pääruoka on yksi ateriakomponentti, joka täydennetään täysipainoiseksi ateriaksi mm. salaatilla ja/tai muilla kasviksilla.

Mitä uutta sitoumuksessa? Haluamme edistää suomalaisia syömään terveellisemmin ja ravitsemussuosituksien mukaisesti. Haluamme tukea suomalaisia syömään suositellun määrän, puoli kiloa, kasviksia päivittäin.

5. Sokerin vähentäminen välipaloissa

Tavoite: Tuplaamme maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien tuotteiden määrän vuodesta 2015 (84 kpl) vuoteen 2020 (168 kpl) mennessä. Tavoite asetettu tammikuussa 2018.

Eteneminen: Onnistuimme lähes saavuttamaan tavoitteen. Toimme markkinoille 157 uutta maustamatonta, sokeroimatonta tai 20-50 % vähemmän sokeria sisältävää välipalaa. Tulokseen vaikuttaa osaltaan se, että vuonna 2019 vähensimme uutuuslanseerausten kokonaismäärää. Näin pystyimme panostamaan enemmän lanseerattaviin uutuuksiin.

Onnistuneina uutuuksina toimme markkinoille mm. Valio PROfeel® proteiinituoteperheeseen sokeroimattomat annosvanukkaat ja Valio Luonnonjogurtti+™ & hedelmä -jogurtit, joiden makeus tulee yksinomaan raaka-aineina käytettävistä hedelmistä. Luvussa on huomioitu myös kaupan hyllyiltä poistuneet tuotteet. Vaikka tämä ravitsemussitoumus päättyi vuoteen 2020, työmme vähentää sokeria välipalatuotteissa jatkuu kuitenkin edelleen.

6. Suolan vähentäminen Valio ValSa® tuotteiden avulla

Tavoite: Vuonna 2020 myymme 7 miljoonaa kiloa Valio ValSa® tuotteita.

Eteneminen: Onnistuimme lähes saavuttamaan tavoitteen. Vähempisuolaisten Valio Valsa® tuotteiden myynti on pysynyt tasaisena, vajaassa 7000000 kg/vuosi. Vuonna 2019 suuntasimme ValSa® tuoteperheen mainontaa enemmän koko perheelle, jotta entistä useampi suomalainen löytäisi vähemmän suolaa sisältävät ValSa® juustot ja levitteet.

7. Ravitsemussitoumus resepteistä

Tavoite: Tarjoamme Valio.fi-sivuston yli 4 000 reseptissä entistä tarkempia ravintosisältötietoja, jotta suomalaisten olisi helpompi tehdä vähempisuolaisia valintoja.

Eteneminen: Sitoumuksen tavoite on saavutettu. Lisäsimme vuonna 2018 kaikkiin Valio Koekeittiön tekemiin resepteihin suolan määrä 100 grammaa kohti.

Huippututkimusta nobelistin jalanjäljillä

  • Artturi Ilmari Virtanen johti Valion laboratoriota noin 50 vuotta.

Valion ravitsemussitoumukset ovat osan Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksia

Piilosuola kätkeytyy ruokaan

FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yli 86 prosenttia naisista syö liikaa suolaa ja miehistä melkein kaikki, 98 prosenttia. Suolan sisältämä natrium lisää korkean verenpaineen riskiä.Noin puolet suomalaisten syömästä suolasta saadaan ”piilosuolana” elintarvikkeissa: neljäsosa tulee lihatuotteista ja toinen neljännes viljatuotteista. Suolaa saadaan myös juustoista ja levitteistä, joissa sitä käytetään tuomaan makua ja rakennetta.

Hyvinvointitietoa kuluttajille ja ammattilaisille

Valio.fi tarjoaa ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille runsaasti sisältöä: vinkkejä, laskureita ja ruokalistoja. Laskureiden avulla on helppo arvioida esimerkiksi jodin, kalsiumin ja D-vitamiinin riittävää saantia. Myös Valio Ammattilaiset -osiossa on paljon sisältöä ravitsemuksen ja terveyden parissa työskenteleville sekä suurtalouskeittöille ja ruokateollisuuden ammattilaisille.

Päivi Mylläriselle eduskunnan merkittävä innovaatiopalkinto

Valion vastaavalle tutkijalle ja elintarviketieteiden tohtori Päivi Mylläriselle on myönnetty Suomen eduskunnan merkittävä, naisille suunnattu innovaatiopalkinto. Myllärinen sai palkinnon uraauurtavasta tutkimustyöstään meijeriteknologian kehittämiseksi. Luonnon omia biologisia prosesseja sekä prosessitekniikkaa yhdistämällä hän on luonut täysin uudenlaisia elintarviketeknologian menetelmiä ja niihin pohjautuvia tuotteita.

  • Haastattelu innovaatiopalkinnosta

    Päivi kertoo tutkimustyöstään: mikä häntä innostaa maidon tutkimisessa ja miksi hänestä on tullut tutkija.

EIT Food -hankkeesta ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon

EIT Food on eurooppalainen ruoantuotannon kehityshanke, jossa Valio on mukana. Etsimme yhdessä noin 50 eurooppalaisen toimijan kanssa vastauksia vastuulliseen ja terveelliseen ruoantuotantoon ja syömiseen. Mukana on isojen yritysten lisäksi yliopistoja, tutkimusorganisaatioita ja esimerkiksi start upeja. Valio on mukana useammassa projektissa hankekokonaisuuden sisällä.

Lue lisää EIT-hankkeesta