Näin valmistuu herkullinen fudge

Fudge on ehkäpä suosituimpia itse tehtyjä makeisia. Eikä ihme, sillä kermakaramellin silkinpehmeä koostumus ja herkullinen maku ovat jotain kerrassaan ihanaa.

Pieneksi herkuksi kahvipöytään, lahjaksi ystävälle tai nautittavaksi viltin alle. Itse tehty fudge on monen paikan herkku, ja varsin helppo valmistaa myös itse. Kiirehtiä ei kuitenkaan kannata, sillä fudgemassan pitää saavuttaa 116 asteen lämpötila. Varmimmin onnistut, kun mittaat lämpötilan digitaalisella lämpömittarilla.

Fudgen valmistamiseen tarvitset

Näin valmistat fudgen

  1. Rouhi valkosuklaa.
  2. Mittaa kattilaan voi, sokeri, kerma ja siirappi. Kuumenna hiljalleen sekoitellen kunnes sokeri on sulanut.
  3. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä. Vältä turhaa sekoittamista.
  4. Nosta kattila liedeltä, kun seos on 116-asteista. Lisää valkosuklaa.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti, jotta seos jäähtyy ja kuohkeutuu. Lisää sormisuola.
  6. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Peitä kannella tai kelmulla. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
  7. Leikkaa paloiksi ja herkuttele.

Eikö fudge jähmettynyt? Vältä yleisimmät virheet

Jos fudge jää liian pehmeäksi, keittoaika on todennäköisesti ollut liian lyhyt. Voit kuitenkin pelastaa tilanteen jatkamalla keittämistä: lisää fudgemassa kattilaan, anna sulaa maltillisesti ja keitä 116-asteiseksi.

Tuliko fudgesta rakeista? Rakeet ovat kristallisoituneita sokerikiteitä. Rakeisuus johtuu sokerin ja kerman suuresta lämpötilojen erosta. Älä sulata sokeria ennen kerman lisäystä vaan kuumenna ne yhdessä.

Juoksettuiko fudgemassa? Fudgemassa voi juoksettua esimerkiksi suklaan lisäämisen yhteydessä. Juoksettuminen johtuu yleensä siitä, ettei massa ole vielä 116-asteista. Tässä tapauksessa jatka keittämistä vielä hetki ja vatkaa massa sähkövatkaimella tasaiseksi.

Testaa myös näitä reseptejä

Oppitunti
Helpompaa, mitä uskoisi – näin leivot tuulihatut
Oppitunti
Jännittääkö kinuskin valmistaminen? Näillä opeilla onnistut
Oppitunti
Yllättävän helppoa! Näin keität täydelliset uppomunat