Siirry sisältöön

2.8.2022

Pörriäisbuffet-ravintolaketju avasi ovensa ympäri Suomen: asiakkaiden arkea pääsee seuraamaan Pörriäislivessä

Valio Luomu Pörriäisbuffet. Valio Luomu Pörriäisbuffet Snellmaninpuistossa Oulussa

Pölyttäjäkato on yksi suurimmista uhista luonnon monimuotoisuudelle ja kiihtyvä kaupungistuminen vie pölyttäjiltä yhä enemmän elintilaa. Lisätäkseen tietoisuutta ja parantaakseen pölyttäjähyönteisten elinoloja kaupunkiolosuhteissa Valio Luomu™ on avannut neljä Pörriäisbuffettia Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Pörriäisten ruokalista on rakennettu yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ja varsinaisten buffettien lisäksi pölyttäjien elämää pääsee seuraamaan 24/7 Pörriäislivessä.

Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen koskettaa koko maailmaa ja Suomessa jo joka yhdeksäs laji on uhanalainen.1 Yksi uhanalaisista eläinryhmistä on pölyttäjät, joka pitää sisällään noin 200 000 lajia. Luonnon lisäksi pölyttäjäkato on vakava uhka myös ihmiskunnalle, sillä ilman pölyttäjiä jopa neljäsosa ihmiskunnan ruoasta jäisi tuottamatta.2

Kaupungistuminen ja tiivis rakentaminen vähentää pölyttäjille sopivien elinympäristöjen määrää3 ja siksi Valio Luomu™ avaa elokuun ajaksi neljä Pörriäisbuffettia kaupunkiympäristöön Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle ja Ouluun.

”Nyt avatut pörriäisten ikiomat ravintolat tarjoavat paitsi arvokasta ravintoa pölyttäjille, kuten perhosille, mehiläisille ja kimalaisille, mutta lisäävät myös tietoutta kaupungistumisen vaikutuksesta pölyttäjien vähenemiseen. Haluamme esimerkillämme näyttää, että pienillä teoilla on väliä ja kannustaa kaupunkilaisia auttamaan pörriäisiä esimerkiksi omilla pihoillaan ja parvekkeillaan”, kertoo kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta.

Nyt avattujen Pörriäisbuffettien ruokalista on suunniteltu yhteistyössä asiantuntijan kanssa. Listalta löytyy pölyttäjien suosikkeja kuten laventelia, mäkimeiramia, mirrinminttua, hunajakukkaa, päivänkakkaraa ja auringonkukkaa. ​

Tärkeä osa Pörriäisbuffetteja on kannustaa kaupunkilaisia tekemään oma osansa pölyttäjien suojelemiseksi. 24/7 Pörriäisliven lisäksi projektin sivuilta löytyy yksinkertaiset ohjeet, joiden avulla kuka tahansa voi avata oman pörriäisbuffettinsa.

Luonnon monimuotoisuutta vaalitaan Valion luomutiloilla

Valiolaisilla luomumaitotiloilla elää tällä hetkellä noin 5 000 luomulehmää, jotka omalta osaltaan edistävät maatalousympäristön monimuotoisuutta. Yksi monimuotoisuutta vaalivista tekijöistä on karjan päästäminen kesälaitumille. Laiduntaminen tekee hyvää niin eläimille kuin luonnollekin: laiduntavat eläimet ja niiden lanta houkuttelevat hyönteisiä, lantakuoriaisia ja lintuja. Laidunnurmessa puolestaan kasvaa pölyttäjähyönteisten ravintokasveja ja laidunten reuna-alueet tarjoavat suoja- ja pesäpaikkoja monille lajeille.

“Luonnon monimuotoisuus puhuttaa tänä päivänä yhä enemmän – ja hyvästä syystä. Vaikka maidontuotanto myös ylläpitää ja edistää luonnon monimuotoisuutta, on vastuullamme jatkuvasti kehittää toimintaamme esimerkiksi kannustamalla kaikkia tiloja laiduntamaan. Valio Luomu tiloilla laiduntaminen toteutuu jo nyt 100 %, mikä yhdessä luomuviljelyn monipuolisen viljelykierron kanssa lisää luonnon monimuotoisuutta”, jatkaa Tollet.

Pörriäisbuffetit ovat avoinna Helsingissä Töölönlahdella, Turussa Puolalanpuistossa, Tampereella Näsinpuistossa ja Oulussa Snellmaninpuistossa. 1.-31.8.

Tutustu Pörriäisbuffetteihin, niiden sijainteihin ja ruokalistoihin, ja seuraa Pörriäisliveä  täällä.
Lehdistömateriaalit ja ohjeet oman pörriäisbuffetin rakentamiseen ladattavissa täältä.
Lue lisää luonnon moninaisuudesta täältä ja luomumaitotiloista täältä.

1 Ympäristöministeriö: Luonnon monimuotoisuus ja luonnonsuojelu.
2 Sitra: Kukista, mehiläisistä ja farkuista (2020).
3 Helsingin kaupunki: Lisää pölyttäjiä kaupunkiin! Helsingin hyönteishotellit – käsikirja rakentamiseen ja kunnossapitoon (2022).

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search