Siirry sisältöön

23.9.2019

Valio luopuu asteittain fossiilisten polttoaineiden käytöstä − uudet kattilalaitokset ja lisää tuulivoimaa

Seinäjoki 920

Haluamme nollata maidon hiilijalanjäljen vuoteen 2035 mennessä. Yksi osa tavoitetta on tehtaiden energiankäytön ja päästöjen pienentäminen. Teimme kesällä kolme tärkeää kauppaa, joilla vähennämme fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Adven Oy operoi Valion tehtaiden energialaitoksia eri puolilla Suomea. Yhteistyö Seinäjoella laajenee, kun kasvaneeseen energiantarpeeseen vastataan uudella, 4 megawatin kattilalaitoksella. Siinä poltetaan lähiseudulta saatavia puupohjaisia biopolttoaineita. Jatkossa yhä pienempi osa energiasta tuotetaan öljyllä. Uudella kattilalla tullaan korvaamaan myös turvetta. Pitäjänmäen sopimus saa jatkoa, kun mehutehtaan tontille rakennetaan uusi 2 megawatin bioenergialaitos. Mehutehtaalla energia on aikaisemmin tuotettu maakaasulla. Uusi kattilalaitos käyttää biopellettejä.

Seinäjoella hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 15 000 ja Pitäjänmäellä noin 2 200 tonnia vuodessa. Valion lämmöntuotannossa käytettyjen uusiutuvien polttoaineiden osuus oli Suomessa vuonna 2018 melkein puolet ja kotimaisuusaste polttoaineissa oli yli neljäviidesosaa. Jatkossa Suomessa poltettavien uusiutuvien polttoaineiden osuus lähentelee jo 60 prosenttia.

Kattilalaitosprojektien lisäksi hankimme jatkossa osan sähköstämme tuulivoimana. Hankittava osuus vastaa noin viidennestä Valion sähkönkäytöstä eli noin 2 500 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.

Kuumaa höyryä ja nopeaa jäähdytystä

Valion tehtailla valmistetaan päivässä tuhansia tonneja erilaisia tuotteita. Tuotannon eri vaiheisiin tarvitaan energiaa eli sähköä ja lämpöä.

– Käytämme sähköä pumppujen, puhaltimien ja mekaanisen voiman tuottamiseen, siis koneiden käyttöön. Eniten sähköä tarvitaan tuotteiden jäähdytykseen ja kylmäsäilytykseen. Lämpöä taas käytetään esimerkiksi juustojen keittämiseen ja maitojauheen kuivaukseen kuumalla höyryllä. Kun maitoa pastöroidaan, tarvitaan ensin kuumaa ja heti perään kylmää. Kun mansikkajogurtti vaihtuu banaanin makuun, pitää putket pestä, ja veden kuumentamiseen tarvitaan energiaa. Myös kiinteistöjen lämmitys ja valaistus vie energiaa, kertoo energiapäällikkö Peter Fabritius.

Uusiutuvat polttoaineet vähentävät päästöjä

Energian tuotannosta aiheutuu päästöjä ilmaan. Päästöjen laatu ja määrä riippuvat energian tuotantoon käytettävästä polttoaineesta.

– Iso tavoitteemme on luopua kokonaan fossiilisista polttoaineista. Nyt energiaa tuotetaan vielä polttamalla, mutta jonain päivänä tilanne voi olla se, että kaikki energia saadaan sähköllä hiilidioksidivapaasti. Elämme siis eräänlaista ylimenokautta. Mehutehtaalla korvaamme maakaasua ja Seinäjoella öljyä ja turvetta. Jatkossa pyrimme vähentämään turpeen osuutta edelleen korvaamalla sitä biopolttoaineilla, Peter jatkaa.

Niin Pitäjänmäellä kuin Seinäjoella pitäisi olla valmista vuoden 2020 aikana.

Energian käytön vähentäminen paras tapa pienentää päästöjä

– Olemme tehneet viime vuosien aikana hyvää työtä energiankäytön vähentämiseksi. Se ei vielä kuitenkaan riitä, vaan meidän pitää etsiä uusia mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuutta ja vähentää päästöjä, Peter sanoo.

Valio on mukana teollisuuden energiansäätösopimuksessa. Tavoitteemme on tehdä vuodesta 2017 vuoden 2020 loppuun mennessä energiatehokkuustoimenpiteitä, jotka vastaavat 4 prosenttia vuoden 2015 sähkön ja lämmön kulutuksesta. Olemme vuosien 2017 ja 2018 aikana saavuttaneet yhteensä 2,2 prosenttia eli mikäli jatkamme samalla tahdilla, saavutamme tavoitteemme 2020 lopussa.

Kuva; Vestas Wind systems A/S

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search