Siirry sisältöön

5.9.2019

Valio tuo kauppoihin vapaan lehmän maidon

Vapaanlehmän maito

Valion kaikille tutut maidot ovat jatkossa vapaan lehmän maitoa, eli ne tulevat valiolaisilta pihattotiloilta eri puolilta Suomea. Syyskuun puolivälistä alkaen Valion litran ja 1,75 litran maidot eli rasvaton maito, ykkösmaito, kevytmaito ja täysmaito, ovat vapaan lehmän maitoa. Maidot ovat Valion kuluttajatuotteiden suurin ryhmä, ja siksi ne ovat merkittävä lisäys vastuullisemmin tuotettujen maitojen valikoimassa.

Vapaan lehmän maito tulee Valion pihattotiloilta, joissa lehmät saavat liikkua, syödä ja levätä vapaasti omaan tahtiinsa. Vapaan lehmän maitoa tuottavia tiloja on eri puolilla Suomea. Vapaan lehmän maito on homogenoitu ja pastöroitu normaaliin tapaan ja maistuu tavalliselta raikkaalta maidolta. Se pakataan Valion Riihimäen, Jyväskylän ja Oulun meijereissä. 

– Haluamme tuoda vapaan lehmän maidot jokaisen ulottuville. Siksi Valion tutut maidot ovat jatkossa vapaan lehmän maitoa. Tavalliset maidot muodostavat suurimman kuluttajatuoteryhmän, joten suomalaisen maitohyllyn tarjonta harppaa nyt merkittävästi vastuullisempaan suuntaan, kertoo kehityspäällikkö Mira Appelqvist Valiolta.

Vastuullisuuslisä kannustaa eläinten hyvinvoinnin parantamiseen

Suomalaiset maitotilat omistavat Valion, ja Valio maksaa toiminnan kaikki tuotot tiloille. Valio on vuoden 2018 alusta alkaen maksanut vastuullisuuslisää niille maitotiloille, jotka sitoutuvat eläinten hyvinvointia parantaviin vaatimuksiin. Lisän suuruus on tällä hetkellä kaksi senttiä maitolitraa kohti.

Vastuullisuuslisän vaatimuksena on esimerkiksi lehmien terveystarkastus, jonka eläinlääkäri tekee säännöllisesti. Lisäksi maitotiloilla hoidetaan säännöllisesti lehmien sorkkia ja käytetään puudutusta, kivunlievitystä ja rauhoitusta nupoutuksessa eli vasikan sarvenaiheiden poistossa. Kaikki tilat, jotka tuottavat vapaan lehmän maitoa, ovat luonnollisesti vastuullisuuslisän piirissä.

Valion maitotiloilla lehmät syövät pääasiassa nurmirehua, jota täydennetään kotimaisilla viljoilla sekä rypsillä ja rapsilla. Lehmät eivät syö soijaa ja GMO-rehua. Suomessa tuotettu maito on aina antibioottivapaata. Lehmiä ei lääkitä ennaltaehkäisevästi, vaan ainoastaan tutkittuun tarpeeseen eläinlääkärin määräyksellä.

– Eläinten hyvinvointi syntyy monesta konkreettisesta teosta, joita tiloilla tehdään päivittäin. Uskomme, että vapaan lehmän maidosta tulee uusi normaali. Vastuullinen maidontuotanto ei ole vaihtoehto, vaan se on elinehto ja toimintamme edellytys niin eettisesti kuin taloudellisesti. Kehitystyö yhdessä tilojen kanssa jatkuu myös tästä eteenpäin. Valioryhmän lehmistä noin kaksi kolmannesta asuu pihattonavetoissa, ja määrä kasvaa koko ajan, jatkaa Appelqvist.

Lue lisää vapaan lehmän maidosta

Kysymyksiä ja vastauksia vapaan lehmän maidosta

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon
Search