Innovaatioita suomalaisesta raaka-aineesta: Dennis van der Veer kannustaa ruoka-alaa uteliaisuuteen

Hollannin Rotterdamissa 16-vuotias poika laittaa elintarvikkeita kotinsa lähellä sijaitsevan supermarketin hyllyille. “Muistan jo silloin pohtineeni, miten kulutustuotteita kehitetään”, Dennis van der Veer kertoo. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän on muuttanut Suomeen ja vauhdittaa ruokainnovaatioita Valion b-to-b-asiakaskehityksen päällikkönä. Dennis on päivittäin tekemisissä eri maissa, kulttuureissa ja aikavyöhykkeillä olevien Valion teollisuusasiakkaiden kanssa – ja nauttii siitä.

Työskentelet Valion teollisuusasiakkuuksien ja myynnin kehitystehtävissä. Mikä sai sinut alun perin hakemaan Valiolle?

Työskentelin ennen Valiota suuressa panimossa, joka vie olutta ja energiajuomia maailmalle. Koronan iskiessä aloin miettimään tulevaisuuttani uudelleen. Tavoitteenani oli tulla johtajaksi jonain päivänä, ja se ei ollut aiemmassa työpaikassani mahdollista, sillä työkielenä oli pitkälti suomi. Sitten minulle tarjottiin paikkaa juomien ja lisensoinnin parista Valiolla. Nyt pääsen seuraamaan läheltä, miten ruokaa ja muita kuluttajatuotteita jalostetaan – mikä on ollut intohimoni aina supermarketissa työskentelystä asti.

Asiakkainamme olevien elintarvikeyhtiöiden näkökulmasta olemme myyjien sijaan ennemminkin konsultteja. Kuluttajamyynnissä kyse on pääosin brändistä ja mausta. Tässä työssä puolestaan pääsee puhumaan lukuisien eri asiakkaiden kanssa esimerkiksi siitä, kuinka ruoka-alalla toimivat asiakkaamme käyttävät erikoismaitojauheitamme omien tuotteidensa valmistukseen. Lopputuloksina voi syntyä lukemattomia eri innovaatioita. Siksi kannustan ruoka-alan toimijoita uteliaisuuteen.

Työskentelet Valiolla kansainvälisen myynnin parissa. Päätuotteenne ovat erikoismaitojauheet. Mihin niitä tarvitaan?

Erikoismaitojauheita myydään pääasiassa kansainvälisille teollisuusasiakkaille moniin eri käyttötarkoituksiin kuten proteiinipitoisten maitotuotteiden valmistukseen aktiivitreenaajille tai suklaan ja makeisien sekä vauvanruoan valmistusta varten. Löydämme erikoismaitojauheille jatkuvasti uusia käyttötarkoituksia sitä mukaa, kun asiakkaamme hyödyntävät niitä omissa tuotteissaan. Maitojauhe on vähän kuin suola: sitä on kaikkialla.

Harva tietää, että 80 % maailman aikuisväestöstä on laktoosi-intolerantteja. Laktoosittoman maitojauheen ansiosta yhä useammat pääsevät nauttimaan erilaisista tuotteista. Viimeisimpänä jauheita on kokeiltu lemmikkien ruoantuotannossa. Siellä laktoosi-intoleranssi ja laktoosittomat ainesosat ovat nousseet suureksi puheenaiheeksi, sillä myös eläimet voivat olla laktoosi-intolerantteja. Nyt markkinoilla on laktoositonta murkinaa myös lemmikeille.

Mikä motivoi sinua työssäsi?

Vastaan Valiolla asiakaskehityksestä: johtamani tiimi on uudehko ja sen jäsenillä on kaikilla omat asiakkuutensa. Asiakaskuntamme on hyvin moninainen, joten työskentelemme kaikkien asiakkuuksien kanssa hieman eri tavoin. Ennen suuntasimme aina yrityksen ostajan puheille, mutta nykyään keskustelu voi alkaa esimerkiksi tutkimus- tai markkinointiosaston henkilön kanssa. Keskeisin tavoitteemme on lisätä tietoisuutta erikoismaitojauheista, määritellä kehittämämme liiketoiminnan reunaehtoja ja kasvattaa liiketoimintaa entisestään. Johtamisessa minulle on tärkeää tiimiläisteni tukeminen, jotta he voivat saavuttaa tavoitteensa. Haluan antaa heille mahdollisimman paljon vapautta työhön.

Minulle on tärkeää tietää, että Valio maksaa tuottonsa 365 päivää vuodessa lähestulkoon kellon ympäri työskenteleville Valion omistajille eli maitotilallisille. En tajunnut ennen Valiolle tuloa, kuinka paljon Valiolla ponnistellaan, jotta meillä olisi kotimaista ruoantuotantoa, ja että maitoa tuotetaan Suomessa aivan pohjoisinta Lappia myöten. Tällaiset asiat tuovat merkityksellisyyttä työhön.

Dennis van der Veer

  • Asiakaskehityksen päällikkö Valiolla, jolla on myös omia asiakkaita
  • Opiskellut markkinointia ja innovaatiojohtamista Rotterdamissa
  • Ekstrovertti, joka haluaa samoilla yksin metsässä
  • Muuttanut vuonna 2008 rakkauden perässä Suomeen
  • Miettii edelleen, miksi suomalaisille kesämökeille ei hankita paremmin pimentäviä verhoja, ja on aina valmis tuomaan omat jätesäkit mukanaan ikkunoiden peitoksi kesäöinä.
Valiojengi
Utelias innovoija keksii myös itsensä aina uudelleen: Jarna Tanskasen tie vei tutkijasta liiketoimintapäälliköksi
Valiojengi
Uutta syntyy kun luovuus ja ongelmanratkaisu lyövät kättä – Sini Elonen kehittää huomisen tuotteita jauheista
Valiojengi
Sannan ja Helin työssä yhdistyvät intohimo ruokaan ja rakkaus tieteeseen
Valiojengi
Konsernistrategian parissa työskentelevä Sara Reponen motivoituu työnsä monipuolisuudesta