Parempia ratkaisuja entistä kestävämmillä keinoilla: Robert Harmoinen luo lannasta tulevaisuutta

Pieni poika katseli ihaillen maaseudun maisemaa halkovaa Valion maitoautoa. “Ne olivat aina niin puhtaita ja kiiltäviä. Pikkupojalle tietenkin vaikuttavia, isoja autoja”, Robert Harmoinen naureskelee. Ensikohtaamisista Valion kanssa on jo vuosikymmeniä ja nyt maatilan poika rakentaa hyvinvoivaa ja kestävää huomista auton kyljessä näkyneen yrityksen leivissä. Robert luo lannasta tulevaisuutta ja tekee ympäristötyötä maatilojen elinvoima edellä.

Toimit Valiolla kiertotaloutta edistävänä kehityspäällikkönä. Millaista työ Valiojengissä on sinulle, joka olet kasvanut katsellen maailmaa maitotilayrittäjän vinkkelistä?

Kiuruvedeltä kotoisin olevana maatilan poikana ymmärrän maidontuotannon arjen paremmin kuin hyvin. Käytännön kokemusta on! Siksi onkin mielenkiintoista päästä yhdistämään kokemusta ja näkemystä pellon molemmilta puolin. Nykyisessä työssäni Valiolla etsin ja kehitän uusia kiertotalousratkaisuja, jotka paitsi palvelevat ympäristöä, myös aidosti parantavat tilallisten elämää ja luovat tiloille myös lisäansioita.

Puhutaanko hetki siitä itsestään, lannasta. Sillä vaikuttaisi olevan keskeinen rooli työssäsi?

Työni tosiaan pyörii pitkälti lannan ympärillä, ja sen parissa olen saanut tehdä elämäni aikana sekä mukavia että ei niin mukavia töitä. Nykyisessä tehtävässäni mietin, miten biokaasun tuotantoa ja kiertotalousratkaisuja voidaan edistää valiolaisilla tiloilla. Tehtävänäni on luoda uusia, järkevästi toteutettavia liiketoimintamahdollisuuksia ympäristöä arvostaen.

Lannan potentiaalia ei ole nykyisellään täysin hyödynnetty. Lanta menee sellaisenaan pelloille – minne se toki kuuluukin, lannoittamaan maaperää – mutta hommasta puuttuu tärkeä välivaihe eli energian talteenotto. Työssäni mietin näitä kiertotalousratkaisuja: miten lanta saadaan tehokkaammin hyödynnettyä biokaasuna ja synnytettyä lisätuloja tiloille.

Väitän, että lannan arvo tulee nousemaan tulevaisuudessa. Itse haluan nähdä tulevaisuuden, jossa nykyistä suurempi osa lannasta käytetään biokaasutuotantoon, maatila saa siitä tulovirtaa ja tarvitsee prosessin tuloksena vähemmän ostolannoitteita, ja ympäristö kiittää pienempien päästöjen myötä. Maatilojen tulevaisuus on minulle tärkeä ajuri työssäni.

Mitä mieltä maatilat ovat biokaasun tuottamisesta?

Maatiloilla on kasvavaa innostusta ja halua olla mukana biokaasutuotannossa. Energiaomavaraisuus kiinnostaa koko ajan enemmän sähkön, polttoaineen ja lannoitteiden korkeiden hintojen vuoksi. Biokaasulla voidaan tuottaa tilalle sähköä ja lämpöä tai käyttää se liikennekaasuna. Energiaomavaraisuutta voitaisiin tukea myös aurinkopaneeleilla ja vähentää siten ostoenergian tarvetta.

Nykyisellään biokaasun tuotanto on vielä pientä, koska alkuinvestoinnin kustannukset ovat olleet korkeat ja liikennekaasun markkinat epävakaat. Nyt etsimme kaasulle markkinaa, jotta tila saa tuotannosta varmemman tulon. Fossiilisen polttoaineen hinnan ollessa korkealla biokaasulle on suurempi tilaisuus kuin koskaan.

Mistä projektista olet erityisen ylpeä?

Olen ollut Valiolla vuodesta 2019 ja kiertotalousratkaisuiden kehityspäällikkönä vuodesta 2021, ja siitä lähtien paiskinut hommia Valion ja St1-energiayhtiön yhteistyön parissa. Perusteilla olevan yhteisyrityksen myötä kotimainen biokaasutuotanto tulee kasvamaan merkittävästi seuraavan vuosikymmenen aikana. Yhteisyritys tulee tuottamaan biokaasua St1-asemien raskaan liikenteen tankkauspisteille.

Robert Harmoinen

  • Ikä 29
  • Kiertotalousratkaisujen kehityspäällikkö Valion ilmastotiimissä
  • Opiskellut agroteknologiaa Helsingin yliopistossa
  • Intohimoinen puutyöharrastaja, joka rakentaa vapaa-ajallaan huonekaluja
  • Suosii valinnoissaan kotimaista
  • Ylpeä biokaasuauton omistaja

Me tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Soijaton lehmien ruokinta, hiiliviljelijäkoulutukset ja biokaasulla kulkeva maitoauto ovat esimerkkejä työstämme tähän asti.