Siirry sisältöön
Vitamiinit ja kivennäisaineet

B-vitamiinit

B-vitamiinit
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

B-ryhmän vitamiineja on useita erilaisia, ja ne kaikki ovat vesiliukoisia. Ravinnosta niitä saa parhaiten eläinkunnan tuotteista, kuten maitotuotteista, lihasta ja kananmunasta. Kasvikuntakin tarjoaa B-ryhmän vitamiineja mm. täysjyväviljan muodossa.

Riboflaviini (B2)

Riboflaviinia (B2-vitamiini) tarvitaan energia-aineenvaihdunnassa, raudan aineenvaihdunnassa sekä hermoston toiminnassa. Lisäksi se edistää limakalvojen ja ihon kunnon sekä näkökyvyn pysymistä normaalina. B2-vitamiinia tarvitaan myös suojaamaan soluja hapettumiselta, ja sen on myös todettu auttavan vähentämään väsymystä ja uupumista.

B2-vitamiinin lähteet

Riboflaviinia saadaan  runsaasti etenkin proteiinia sisältävistä tuotteista. Suomalaiset saavat maitotuotteista yli 40 % B2-vitamiinin saannista. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan maidon ja maitotuotteiden osuus B2-vitamiinin saannista oli sekä miehillä että naisilla jopa 47 %. Lihasta saadaan noin 15 % ja viljatuotteista 6 % B2-vitamiinin kokonaissaannista.

B2-vitamiinin lähteitä ovat:

  • maitotuotteet
  • liha
  • muna
  • viljatuotteet

B12-vitamiini

B12-vitamiini on todellinen monitoimivitamiini, joka auttaa B2-vitamiinin tavoin vähentämään väsymystä ja uupumista. Sitä tarvitaan energia-aineenvaihdunnan ja hermoston normaaliin toimintaan. B12-vitamiinilla on myös monia ainutlaatuisia tehtäviä elimistön normaalien toimintojen turvaamisessa. Elimistö käyttää sitä mm. punasolujen muodostamiseen. Tämän lisäksi B12-vitamiini auttaa ylläpitämään vastustuskykyä ja psykologisia toimintoja.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, mutta sitä varastoituu myös elimistöön. Luontaisesti B12-vitamiinia saa käytännössä vain eläinkunnan tuotteista. Maitotuotteet ovatkin tärkeä B12-vitamiinin lähde, sillä yli 30 % B12-vitamiinista saadaan maitotuotteista. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan maidon ja maitotuotteiden osuus miesten B12-vitamiinin saannista oli 33 % ja naisilla vastaava luku oli 35 %.

B12-vitamiinin lähteitä ovat:

  • maitotuotteet
  • liha
  • kala
  • Valio Gefilus® monivitamiinimehu hedelmä-tyrni-porkkana 
  • Valio Oddlygood® tuotteet

B12-vitamiini vegaaniruokavaliossa

Täysin kasvipohjaista vegaaniruokavaliota noudattava usein tarvitsee ruokavalioonsa joko B12-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita tai vitamiinilisän. 100 % kasvipohjaiset Valio Oddlygood® kaurajuomat, kaurapohjaiset gurtit ja Veggie viipaleet/raaste on täydennetty muun muassa B12-vitamiinilla, ja ne ovat hyvä lisä vegaanin B12-vitamiinin saantiin.

B12-vitamiinia Valio Gefilus® monivitamiinimehusta

B12-vitamiinilla täydennettyjä Valio Oddlygood® tuotteita

Search