Siirry sisältöön
Vitamiinit ja kivennäisaineet

Mikä ihmeen maitohappobakteeri?

Mikä ihmeen maitohappobakteeri?
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Suolistossa on valtava määrä bakteereita. Suurin osa suoliston bakteereista on elimistön kannalta hyödyllisiä. Aina löytyy myös niitä bakteereita, jotka muuttuvat haitallisiksi, jos niiden määrä kasvaa liian suureksi. Suolistobakteeriston tasapaino onkin tärkeää.

Mitä maitohappobakteerit ovat? Ovatko ne probiootteja?

Maitohappobakteerit ovat bakteereja, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Maitohappobakteereja käytetään hapattajina maitotuotteiden valmistuksessa, mutta niitä voidaan lisätä myös moniin muihinkin tuotteisiin. Hapatebakteerit ja muussa tarkoituksessa elintarvikkeisiin lisätyt bakteerit poikkeavat siinä suhteessa toisistaan, että hapatebakteerit eivät välttämättä siedä yhtä hyvin vatsalaukun happamia olosuhteita kuin toiset bakteerit, eivätkä ne näin ollen selviydy kovinkaan pitkään elossa ruoansulatuskanavassa. Kummankin tyyppiset elintarvikkeissa käytetyt bakteerit ovat käytössä turvallisia, eli niitä sisältäviä tuotteita voi syödä vaikka joka päivä.

Maitohappobakteereja on hyödynnetty ruoan säilönnässä jo pitkään. Esimerkiksi jogurttien, viilien, piimän ja hapankaalin maku ja säilyvyys syntyvät maitohappobakteerien avulla. Maitohappobakteerit saavat aikaan käymisreaktion, jonka seurauksena tuotteen pH eli happo-emästasapaino laskee. Se puolestaan estää haitallisten mikrobien toimintaa, jolloin tuote ei pilaannu yhtä herkästi. Hapansäilöntä auttaa myös säilyttämään vitamiineja. Esimerkiksi hapankaali on tunnettu C-vitamiinipitoisuudestaan.

Maitohappobakteereja esiintyy ihmisen elimistössä myös luonnostaan. Pääosa bakteereista sijaitsee suolistossa. Jokaisella yksilöllä on omanlaisensa bakteeristo – aivan kuin uniikki sormenjälki.

Tip icon

Miksi maitohappobakteereita ei voida sanoa probiooteiksi?

  • Probiootti-sana itsesssään viittaa terveysvaikutukseen ja olisi jo sellaisenaan terveysväite.
  • Toistaiseksi on hyväksytty vasta yksi maitohappobakteereihin liittyvä terveysväite: Elävät viljelmät jogurtissa tai hapatetussa maidossa parantavat tuotteen laktoosin pilkkoutumista ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia.
  • Muita maitohappobakteereihin liittyviä terveysväitteitä ei ole EU-komissiossa hyväksytty.
  • Probioottien ruokaa, eli kuituja, puolestaan kutsutaan prebiooteiksi.
Tip icon

Lacticaseibacillus rhamnosus GG maitohappobakteerin ominaisuuksista tiedetään, että…

  • se säilyy hengissä ruoansulatuskanavan olosuhteissa: kestää vatsahappoja, sappihappoja ja muita bakteereille epäedullisia olosuhteita.
  • sillä on ”piiskat” eli karvat, joilla se pystyy tarttumaan suolen pintaan.
  • se asettuu väliaikaisesti osaksi suoliston bakteeristoa.

Search