Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Kananmunien keittäminen – näin onnistut

Kananmunien keittäminen – näin onnistut
Laura Saukkonen
Valio markkinointi

Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.

Keitetty kananmuna sopii aamupalaksi, leivän päälle, salaattiin ja munavoihin. Mutta, miten täydellinen kananmuna keitetään? Katso vinkit!

Kananmunan keittoaika

Kananmunien keittoaika riippuu keittotavasta ja munan halutusta kovuudesta. Kananmunat voi lisätä joko kylmään tai kiehuvaan veteen tai hauduttaa kypsiksi.

Kananmunien kovuus kannattaa valita käyttötarkoituksen ja oman maun mukaan: ensimmäiset haluavat kananmunansa löysänä, toiset pehmeänä ja kolmannet kovana. Munavoita varten kananmunat kannattaa keittää koviksi, leivän päälle sopii hieman pehmeämpikin muna.

Jos lisäät kananmunat kylmään veteen, keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Huomioi, että keittoaikaan vaikuttaa lieden teho. Erityisesti jääkaappikylmät kananmunat kannattaa lisätä aina kylmään veteen, jotta munien kuori ei halkea.

Kananmunien haudutus tapahtuu näin: kiehauta vesi, kaada vesi munien päälle ja anna veden jäähtyä kymmenisen minuuttia.

Kylmään veteen* Kiehuvaan veteen Hauduttaen
Löysä 2–3 min 4–5 min n. 10 min
Pehmeä 3–4 min n. 7 min n. 12 min
Kova 8–10 min n. 10 min

* Aika mitataan siitä, kun vesi alkaa kiehua.

karjalanpiirakat ja munavoi
Tip icon

Älä keitä surumunaa

Tuliko keitetystä kananmunasta kuminen, mureneeko keltuainen ja näkyykö keltuaisen ympärillä vihertävä rengas? Olet keittänyt kananmunia liian kauan. Ylikeitetty kananmuna eli ”surumuna” on syömäkelpoinen, muttei parhaimmillaan. Vihertävä rengas syntyy, kun kananmunan valkuaisen rikkiyhdisteet reagoivat keltuaisen sisältämän raudan kanssa.

Search