Siirry sisältöön
Vitamiinit ja kivennäisaineet

Kuusi vinkkiä flunssakauteen

Kuusi vinkkiä flunssakauteen
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Flunssapöpöt jylläävät, ja ihmiset ympärillä pärskivät ja yskivät. Tuttu tilanne? Älä anna flunssan yllättää, vaan aloita toimenpiteet jo hyvissä ajoin ennen flunssakauden alkamista.

1. Ota aikaa unelle

Työtehon lisäksi myös puolustusvaste heikkenee, jos nukkuu liian vähän ja huonosti. Flunssavirukset löytävät tiensä helpommin väsyneeseen elimistöön. Riittävä ja laadukas uni on tehokas tapa huolehtia itsestä.

2. Syö monipuolisesti

Kasvikset, juurekset, marjat, hedelmät, maitotuotteet ja täysjyvävilja sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat tärkeitä vastustuskyvyn kannalta.

3. Vastustuskykyä vitamiineista

C- ja D -vitamiinit edistävät puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. D-vitamiinia saa auringosta. Ruoista parhaita lähteitä ovat maitotuotteet, kala ja ravintorasvat. C-vitamiinia saa taas esimerkiksi kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Kaikki Valio Gefilus® tuotteet sisältävät D-vitamiinia ja mehut myös C-vitamiinia.

4. Liiku hyvä kunto

Säännöllinen, kohtuullisen rasittava liikunta hyödyttää koko kehoa ja vastustuskykyä – monen muun liikuntaan liitetyn hyödyn ohella. Ikään ja kokoon katsomatta on suositeltavaa liikkua reippaasti vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa. Lisäksi on syytä pitää huolta lihaskunnosta harjoittamalla sitä ainakin kaksi kertaa viikossa.

5. Pidä stressi kurissa

Puolustuskyky heikkenee, jos kuormitus on kova ja jatkuu pitkään. Niinpä on tärkeää pitää taukoja ja antaa aikaa levolle – sekä henkisesti että fyysisesti.

6. Pese käsiä

Pöpöjen pikatie ympäristöstä elimistöön käy käsien kautta. Siispä ahkera käsien peseminen erityisesti flunssakauden aikana kannattaa.

Search