Siirry sisältöön
Sesonki

Näin teet hernekeitosta vieläkin herkullisempaa 

Hernekeitto

Kotona tehty hernekeitto on perinteinen laskiaisherkku ja mainio arkiruoka, josta tuunaat helposti myös kasvissyöjille sopivan version.  

Hernekeitto on ilahduttavan yksinkertainen ja tuhti keitto, joka valmistetaan useimmiten kuivatuista, yön yli liotetuista herneistä ja porsaan potkasta. Hernekeitto on erityisen suosittua laskiaisen aikaan, mutta kuuluu myös monen arkiruokalistalle etenkin torstaisin. Arkena perinteisen hernekeiton voi korvata myös nopeasti valmistuvalla hernesosekeitolla.

Hernekeiton suosio tiettyinä ajankohtina juontaa juurensa vuosisatoja vanhoihin kirkollisiin perinteisiin. Laskiainen aloittaa pääsiäiseen asti jatkuvan paastonajan, ja ennen paastoa on ollut tapana syödä mahdollisimman täyttävää ruokaa. Torstain hernekeittoperinne juontaa juurensa samasta syystä, sillä myös perjantai oli ennen paastopäivä. Nykyään monissa perheissä hernekeitto kuuluu laskiaiseen lähinnä perinteen vuoksi, ja höyryävä kattilallinen hernekeittoa onkin mukava nostaa pöytään yhteisen pulkkailuhetken päätteeksi. 

Perinteinen hernekeitto ja kasvishernekeitto  

Hernekeiton valmistus ei ole vaikeaa, mutta vaatii herneiden pitkän liotusajan vuoksi hieman aikaa. Maukas lopputulos on kuitenkin vaivan väärti. Hernekeitto on mainiota ruokaa myös edullisuutensa vuoksi, sillä raaka-aineiden yhteenlaskettu hinta ei päätä huimaa. Keitosta on helppo tehdä kasvissyöjälle sopiva versio, kun vaihtaa reseptin sianlihan Nyhtökauraan tai Vegekuutioihin. Lisää kasviproteiini keittoon vasta keittämisen lopulla. Vegaanisen keiton saa vaihtamalla kerman kaurakermaan. 

Jälkkäriä keiton kaveriksi 

Myös laskiaisen jälkiruoat ovat perinteisesti olleet tuhdimman puoleisia ja hyvin nälkää pitäviä. Hernekeiton parina tarjoillaankin usein pannukakkua. Laskiaisena pannukakkuun sopivat ihanasti etenkin laskiaispullasta tutut maut eli kardemumma, kermavaahto, mantelimassa sekä hillo. 

Hernekeiton tuunausvinkit

  • Kokeile keitossa perinteisen meiramin sijaan erilaisia mausteita, kuten timjamia tai laakerinlehtiä. 
  • Lisää keittoon raejuustoa, makkaraa, pekonia tai paistettua tai raakaa sipulia. 
  • Tuoreet tai pakastetut kasvikset, kuten herneet, porkkanat ja perunat, tuovat keittoon lisää makua ja rakennetta. 
  • Kokeile hernekeiton päällä erimakuisia sinappeja, esimerkiksi makeaa sinappia tai kipakkaa dijonia.
  • Uusia makuyhdistelmiä saat lisäämällä keittoon valmiiksi maustettuja ruokakermoja sekä kasvis- tai lihalientä veden sijaan.  

Search