Siirry sisältöön
Vahva luusto

Osteoporoosi on heikosti tunnistettu kansansairaus

Osteoporoosi on heikosti tunnistettu kansansairaus
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Osteoporoosia sairastaa noin 400 000 suomalaista, joista iso osa ei tiedä sairaudestaan. Tunnistamaton ja hoitamaton osteoporoosi altistaa luunmurtumille ja vaikeuttaa selviytymistä arjessa. ”Hyvä hoito saavuttaa vasta pienen osan osteoporoosia sairastavista”, todetaan Luustoliitosta.

Noin 40 000 suomalaista saa vuosittain osteoporoosiperäisen murtuman. Vaikka murtumat hoidetaan Suomessa hyvin, jää osteoporoosi usein diagnosoimatta. Suuri osa osteoporoosia sairastavien murtumista olisi ehkäistävissä, jos osteoporoosia sairastava saisi diagnoosin ja hoidon, ja tämän lisäksi kuntoutuja saisi riittävästi tietoa, tukea ja kuntoutusta.

Luustoviikko

Luustoliitto järjestää vuosittaisen Luustoviikon lokakuussa. Teemana on vuonna 2020 osteoporoosin ja sen riskitekijöiden tunnistaminen ja itsehoito. Hyvä osteoporoosin hoito kuuluu kaikille, mutta toteutuu vasta harvan sairastuneen kohdalla. Osallistu Luustoviikon tapahtumiin:

  • 19.10.2020 Luustoliitto julkaisee osteoporoosin itsehoitopolku -verkkotyökalun osteoporoosia sairastavien ja heitä työssään kohtaavien terveysalan työntekijöiden tueksi. Tutustu itsehoitopolkuun & löydä tietoa ja tukea verkossa!
  • 20.10.2020 on Valkoisen paidan päivä ja Maailman osteoporoosipäivä, jolloin pukeudutaan valkoiseen ja lisätään tietoutta luustosta jakamalla sosiaalisessa mediassa omakuvia #valkoisenpaidanpäivä #rakastaluitasi ja

    luustoviikko -aihetunnisteilla. Mukana mm. eduskunnan osteoporoosiryhmän Paula Risikko ja Sari Sarkomaa.

  • Tee Luustotesti verkossa ja selvitä, onko sinulla osteoporoosille altistavia riskitekijöitä. Jaa tietoa Luustotestistä myös eteenpäin somessa!

Osteoporoosi on etenevä sairaus, joka hoitamattomana aiheuttaa yleensä uusia, entistä vaikeampia murtumia. Osteoporoosin hyvän hoidon ja omien toimenpiteiden avulla osteoporoosi voidaan kuitenkin pysäyttää. Koskaan ei ole liian myöhäistä vaikuttaa luuston terveyteen! Rakasta luitasi – Turvaa tulevaisuutesi!

Tämä artikkeli on julkaistu Valion sivuilla yhteistyössä Luustoliiton kanssa.

Search