Ravinto ja aivot
Ravitsemussuosituksien mukainen, terveellinen ruokavalio on hyväksi myös aivojen terveydelle. Se auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja, kuten keskittymiskykyä, vireystilaa ja muistia.
Niin sanottuja aivoystävällisiä ruoka-aineita on tutkittu viime aikoina paljon. Lähtökohtana aivoystävälliselle ruoalle toimii perusterveellinen ruoka, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljoja, laadukasta proteiinia ja pehmeitä rasvoja. Hyvä esimerkki tällaisesta ruokavaliosta on Välimeren ruokavalio, jonka on todettu tukevan aivotoimintaa.
Aivoystävällisiä ruoka-aineita
- Kasvikset, hedelmät ja marjat, jotka sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita.
- Hyvät rasvat (mm. öljyt ja pähkinät), jotka ovat omega-3-rasvahappojen lähde.
- Rasvainen kala (mm. lohi tai siika), jossa on omega-3-rasvahappojen lisäksi esimerkiksi D-vitamiinia ja B12-vitamiinia.
- Kahvi, tee, kaakao, jotka sisältävät flavonoideja.
- Vähempi suolan käyttö. Runsas suolan käyttö on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.