Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Ruokahävikki kuriin: parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä

Ruokahävikki kuriin: parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä
Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja

Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.

Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy moitteettomana vähintään tähän päivämäärään asti. Oikein säilytetty avaamaton tuote ei kuitenkaan muutu käyttökelvottomaksi päivämäärän jälkeen. Päiväysvanhan tuotteen voi helposti hyödyntää viimeistä pisaraa myöten, jolloin kukkaro ja luontokin kiittävät. Kannattaa reilusti vain luottaa omiin aisteihin. Haistamalla ja maistamalla havaitsee, jos tuote on pilaantunut.

Mikä ero: parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?

Parasta ennen -merkintä eli vähimmäissäilyvyysaika löytyy pakatuista elintarvikkeista, jotka eivät ole mikrobiologisesti helposti pilaantuvia. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että oikein säilytettynä avaamaton tuote säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti. Merkintää käytetään esimerkiksi maitotuotteissa, jauhoissa ja säilykkeissä.

Tuotetta voi käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, mikäli laatu on kunnossa. Laadun voi arvioida omiin aisteihin luottaen: jos ulkonäössä, maussa tai hajussa ei ole mitään kummallista, on tuotetta turvallista käyttää.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että mitä kauemmin päiväyksestä kuluu, sitä todennäköisemmin tuotteen laatu heikkenee. Esimerkiksi maitorahka muuttuu maultaan happamammaksi eivätkä muut aromit enää maistu yhtä selvästi.

”Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että oikein säilytettynä tuote säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti.”

Tip icon

Oikean pakkauskoon valinta ja kauppalistan suunnittelu vähentävät hävikkiä

Kaupassa pakkauskoko kannattaa valita oman tarpeen mukaan. Valion valikoimassa on useampia eri pakkauskokoja kaikissa tuoteryhmissä. Esimerkiksi Valio Oltermanni® juustosta, Valio Oivariini® levitteestä ja Valio kevytmaidosta löytyy sopivia pakkauskokoja pieniinkin talouksiin.

Kaupassakäyntiin kannattaa valmistautua ruoka- ja kauppalistan suunnittelulla, jolloin ruokaa ei tule ostettua liikaa varmuuden vuoksi. Valio.fi-palvelun reseptit tarjoavat vinkkejä ruoanlaittoon ja ruokalistan suunnitteluun. Reseptipalvelussa on myös Kauppalista-työkalu, jonka avulla voit koota kauppalistan resepteihin tarvittavista ruoka-aineista.


Search