Täydellinen työväline: vuoat, jotka jokainen tarvitsee

Hyvä vuoka helpottaa ruoanlaittoa ja leipomista. Muutamalla harkiten valitulla perusmallilla pääsee yllättävän pitkälle.
Oikeilla vuoilla onnistut niin arkiruoanlaitossa, täydellisen kakkupohjan leipomisessa kuin pannukakun paistamisessakin. Näiden vinkkien avulla löydät omiin tarpeisiisi parhaiten sopivat vuoat.
Keittiön perusvuoat
Lasagnevuoka on uunivuoista monipuolisin. Vuoassa valmistuvat lasagnen lisäksi laatikkoruoat, kiusaukset, uunilohi sekä paahdetut kasvikset. Lasagnevuoka sopii myös gratiinien ja pienen pannukakun sekä vuokaleivonnaisten tekoon. Syvä uunivuoka sopii ruokien haudutteluun, kun sen peittää uunissa foliolla. Tyypillisin lasagnevuoan koko on 2,5 litraa, mikä on sopiva koko esimerkiksi makaronilaatikon ja lasagnen tekoon.
Irtopohjavuoka on leipojan paras ystävä. Se toimii kakkuvuokana, mutta myös piirakkapohjien, juustokakkujen ja muiden kakkujen, kuten voileipäkakun, valmistuksessa. Perinteisesti irtopohjavuoaksi on suositeltu halkaisijaltaan 24-senttistä vuokaa. Viime vuosina muodissa ovat olleet hieman korkeammat ja pienemmät kakut, joiden pohjat paistetaan useammassa vuoassa. Ahkeran kakkuleipurin kannattaa siis harkita myös muutaman halkaisijaltaan 20-senttisen vuoan hankkimista.
Piirakkavuoassa voi valmistaa sekä suolaisia että makeita piirakoita, paahtaa kasviksia ja kypsentää proteiineja, kuten kanaa, kalaa ja pihvejä. Yleisin koko on halkaisijaltaan 28 cm.
Kuivakakkuvuoka eli rengasvuoka on välttämätön, jos leivot säännöllisesti kahvi- ja kuivakakkuja. Kuivakakkuvuoassa onnistuvat myös erilaiset jäädykkeet ja hyytelöt. Noin 2 – 2,5 litran vuoka on yleisin rengasvuokien koko, joka sopii useimpiin resepteihin.
Jos haluat laajentaa vuokavalikoimaa perusvuokien ulkopuolelle, harkitse myös muffinssivuoan ja leipävuoan hankkimista. Muffinssien lisäksi vuoan koloissa voi kokkailla aamiaisherkkuja kananmunista, jäädytettäviä välipaloja sekä pieniä leivoksia. Syvä, suorakulmainen leipävuoka on yllättävän monikäyttöinen: voit valmistaa siinä leivän lisäksi jäätelöä, kuivakakkuja, voileipäkakkua ja erilaisia hyydykkeitä.
Uunin mukana tulevat pellit eivät ole varsinaisesti vuokia, mutta ne ansaitsevat erityismaininnan monipuolisuutensa vuoksi. Korkeareunainen pelti eli uunipannu toimii mainiosti isona vuokana, ja siinä voi tehdä pannukakkua, peltikakkuja ja jopa laatikkoruokia, kuten makaronilaatikkoa isommalle porukalle.
Vinkkejä vuokaostoksille
Kun suuntaat vuokakaupoille, pidä mielessä ainakin seuraavat seikat:
- Mieti käyttötarkoitusta. Mitä aiot valmistaa? Ostatko vuoan tiettyä reseptiä varten vai yleiskäyttöön?
- Tarkista yleisimmin kokkaamiesi reseptien suosittelemat vuokien koot ja tilavuudet.
- Mieti materiaalia käytännöllisyyden kautta. Jaksatko pestä vuoat käsin vai kaipaatko helppohoitoisempaa vuokaa?
- Pohdi säilytystilojen asettamia rajoituksia. Jos kotona on vain vähän tilaa, valitse pinottavia malleja.
Näin valitset sopivan materiaalin
Vuoan materiaalivalinta riippuu pitkälti omista mieltymyksistä ja vuoan käyttötarkoituksesta. Käytännöllisimpiä valintoja kotikokille ovat keraamiset, teräksiset ja pinnoitetut vuoat. Keraamiset, lasiset ja silikoniset vuoat voi laittaa huoletta myös mikroon.
- Keraaminen vuoka johtaa lämpöä tasaisesti ja on hyvä valinta lasagne- ja piirakkavuoille. Ruoka ei pala helposti pohjaan, kun vuoan voitelee ennen ruoanlaittoa. Vuoka toimii hyvin myös tarjoilu- ja säilytysastiana. Keraamisen vuoan kanssa voi käyttää myös metallisia työvälineitä, ja vuoan voi pestä astianpesukoneessa. Pohjaan saattaa jäädä kovalla käytöllä raitoja, jotka näyttävät naarmuilta mutta ovat pääosin kosmeettista haittaa. Raidat voi puhdistaa puhdistuskivellä, joka sopii kovien pintojen hoitoon.
- Teräksestä valmistetut uunivuoat lämpenevät nopeasti ja jakavat lämpöä tehokkaasti. Teräsvuoat ovat myös kevyitä ja kestäviä. Terästä voi pestä astianpesukoneessa, mutta vuoka kannattaa liottaa hyvin ennen pesua, jos sen pohjaan on jäänyt kiinni ruokaa. Metalliset työvälineet saattavat naarmuttaa terästä, eikä vuoassa voi säilyttää pitkään happamia ruoka-aineita.
- Pinnoitettu irtopohjavuoka on näppärä vaihtoehto leivontaan. Pinnoitettua vuokaa tulee käsitellä varovasti, eikä sitä saa käyttää naarmuuntuneena. Pinnoitetut vuoat on pestävä aina käsin, sillä astianpesukone saattaa vaurioittaa pinnoitetta sekä ruostuttaa ja löystyttää irtopohjavuokien kiristysmekanismeja.
- Alumiiniset kakku- ja leipävuoat ovat etenkin ammattileipureiden suosiossa. Alumiini johtaa hyvin lämpöä ja paistaa tasaisesti. Vuoka tulee voidella ja jauhottaa hyvin ennen käyttöä. Alumiinista vuokaa ei saa laittaa astianpesukoneeseen, vaan ne pestään käsin miedolla pesuaineella. Niissä ei saa säilyttää ruokia pitkään.
- Lasivuoat eivät johda lämpöä yhtä tasaisesti kuin keraamiset tai metalliset vuoat ja vaativat käytössä varovaisuutta. Lasivuoka ei kestä äkillisiä lämpötilanvaihteluita eikä sitä tule asettaa suoraan uunista esimerkiksi kylmälle metallitasolle.
- Silikoniset vuoat eivät johda lämpöä tehokkaasti ja menevät helposti rikki. Myös puhdistaminen saattaa olla hankalaa.
Vinkit antoi Sanna Mäenpää Valio Koekeittiöstä.
Kuvan kattilat: Chez Marius.