Siirry sisältöön
Sesonki

Tuunattu tippaleipä yllättää vappupöydässä 

Suussa rouskuva tippaleipä on odotettu vappuherkku. Ota perinteisen tomusokerin kaveriksi kuohkeaa vaniljakermaa, suolakinuskia ja mokkapaloista tuttua kuorrutetta ja tuunaa tippaleivistä aivan erityisen herkullisia. 

Tiesitkö, että tippaleivän rapeat lonkerot muodostuvat, kun taikinaa pursotetaan suoraan kuumaan öljyyn? Monimutkaisen näköisen leivonnaisen uppopaistaminen onnistuu näppärästi myös kotona, kun pidät mielessä muutaman hyödyllisen niksin. Öljyä kannattaa varata paistamista varten reilu määrä ja sen lämpötilan tulee olla 170-180 astetta. Taikinan pursottamiseen sopii pursotin tai puhdas ketsuppipullo. Taikinanauhoja pursotetaan toistensa päälle, kunnes leivonnainen on omaan makuun passelin kokoinen. Kun tippaleipä on ruskistunut, se käännetään ja ruskistetaan toinenkin puoli.  

Perinteisesti tippaleipä viimeistellään tomusokerilla, mutta herkkusuiden kannattaa ehdottomasti kokeilla myös muita päällisiä. Jos tippaleipien paistaminen vielä vähän jännittää, voit ostaa tippaleivät valmiina myös kaupasta ja viimeistellä ne alla olevien ohjeiden avulla.  

Tippaleipien tuunaus on helppoa ja hauskaa 

Tippaleipä on mainio leivonnainen ihan sellaisenaan, mutta sen neutraali maku tarjoaa hyvän pohjan myös pienelle tuunaamiselle. Näppärät päälliset valmistuvat nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta ja vievät perinneherkun aivan uudelle tasolle.  

Valmiista vaniljakreemistä ja vispikermasta syntyy helppo vaniljakuorrute, joka pursotetaan rennosti tippaleivän päälle. Koko komeus viimeistellään pakastekuivatuilla vadelmilla, joiden raikas maku tasapainottaa leivoksen makeutta juuri sopivasti.  Suolakinuskipäällinenkään ei vaadi juurikaan vaivannäköä: valmis kinuskikerma keitellään paksuksi kinuskiksi, joka levitetään tippaleiville. Päälle ripaus sormisuolaa ja rouhittuja pähkinöitä – nam!  Kahvin ystävän unelmien tippaleipä viimeistellään mokkapaloilta lainatulla tummalla kaakaokuorrutteella. Leivonnainen päällystetään mokkapalojen tyyliin värikkäillä nonparelleilla.   

Tiesitkö tätä tippaleivistä? 

Tippaleipä on suomalainen leivonnainen, jota on nautiskeltu juhlissa jo 1700-luvulta alkaen. Vappujen vakiotarjottava siitä tuli 1800-luvulla. Tippaleivän tyyppisiä leivonnaisia löytyy ympäri maailman: ruotsalainen, tippaleipää matalampi trattkaka on peräisin jo 1500-luvulta, Itävallassa ja Etelä-Saksassa rapsakka strauben esiintyi jo 1400-luvulla keittokirjassa. Tippaleivän juuret juontavat kuitenkin jo 900-luvun Persiaan, jossa uppopaistettu zolbia-leivonnainen kuorrutettiin hunajalla.  


Search