Siirry sisältöön
Sydänterveys

Verenpaine hallintaan

Verenpaine hallintaan
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Kohonnut verenpaine on salakavala, sillä se ei juuri aiheuta oireita. Verenpaineen mittaaminen kuitenkin kannattaa, sillä kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöistä.

Kohonnut verenpaine on yleistä

Aikuisista suomalaisista jopa kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine. Vuosien mittaan kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja. Kohonnut verenpaine ei kuitenkaan tyypillisesti aiheuta oireita, siksi verenpaine selviää vain mittaamalla.

Mitä tarkoittaa kohonnut verenpaine?

Verenpaine tarkoittaa ihmisen suurimmissa valtimoissa olevaa painetta ja se muodostuu kahdesta arvosta: systolisesta ja diastolisesta. Ihanteellisena verenpaineen tasona pidetään alle 120/80 mmHg. Mitä enemmän verenpaine tästä nousee, sitä suuremmaksi kasvaa myös haittojen riski. Kohonneen verenpaineen rajaksi on sovittu useiden mittausten keskiarvo 140/90 mmHg.

LuokitteluVerenpaine
Ihanteellinen<120/80 mmHg
Normaali120-129/80-84 mmHg
Tyydyttävä130-139/85-89 mmHg
Kohonnut>140/90 mmHg
Tip icon

Näin alennat kohonnutta verenpainetta

  • Vähennä suolan käyttöä. Suolan saantisuositus on enintään teelusikallinen (5 g) päivässä.
  • Syö kasviksia, juureksia, vihanneksia, hedelmiä tai marjoja päivän jokaisella aterialla. Puoli kiloa päivässä on hyvä tavoite.
  • Lisää liikuntaa. Jo reipas kävely, pyöräily tai juoksu viisi kertaa viikossa puolen tunnin ajan vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen.
  • Ylipainoisilla jo pieni painonpudotus (5-10 %) auttaa alentamaan verenpainetta.
  • Salmiakki ja lakritsi nostavat verenpainetta. Toiset ovat herkempiä lakritsiuutteen verenpainetta nostavalle vaikutukselle kuin toiset.
  • Lopeta tupakointi ja kohtuullista alkoholinkäyttöä.

Search