Siirry sisältöön
Työikäiset

Yli 50-vuotiaan ruokavalio ja hyvinvointi

Yli 50-vuotiaan ruokavalio ja hyvinvointi
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Viidenkymmenen vuoden iästä alkaa uusi, rikas elämänvaihe. Ota siitä kaikki irti! Toivottavasti viimeistään tässä vaiheessa on töiden ohella aikaa huolehtia sekä kehon että mielen hyvinvoinnista ja jaksamisesta – iän mukanaan tuomat tarpeet huomioiden. 

Uusi elämänvaihe: 50+

Viidenkympin jälkeen monella alkaa elämässä uusi vaihe. Ruuhkavuodet alkavat helpottaa, lapset ovat ehkä jo lähteneet kotoa, ja itselle on yhtäkkiä enemmän aikaa. Nyt on hyvä hetki kääntää katse omaan hyvinvointiin. Ruokavalioon ja arjen valintoihin on ehkä aikaa kiinnittää enemmän huomiota. Vaikka vanhat tavat saattavat istua tiukassa, eikä uuden oppiminen aina tunnu mielekkäältä, päättäväisyyden ja sinnikkyydet tulokset palkitsevat myöhemmin.

Ikä muuttaa elimistöä

Elimistössä alkaa tapahtua jo neljänkympin jälkeen ikääntymiseen liittyviä muutoksia. Kun ikää tulee lisää, kehon koostumus muuttuu helposti: rasvakudoksen osuus lisääntyy, lihasmassa pienenee ja lihasvoima heikkenee. Keho kuluttaa vähemmän energiaa, kun lihaskudosta on vähemmän. Painonhallinta voi tuottaa päänvaivaa, kun aineenvaihduntakin iän myötä hidastuu. Myös kehon vesipitoisuus vähenee.  Moniin asioihin voi kuitenkin itse vaikuttaa, sillä hyvinvoinnin avaimet ovat monessa kohdin omissa käsissä.

Liikunta ja lihasmassa

Liikuntaharrastuksen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä! Mieti itsellesi mieluisa liikuntamuoto ja mene rohkeasti mukaan, vaikka edellisestä kerrasta olisi jo aikaa – tai laji olisi sinulle täysin uusi. Liikuntalajeiksi kannattaa valita tasapainoa, lihaskuntoa sekä kestävyyskuntoa harjoittavia lajeja. Kehonhuoltoa puolestaan on päivän mittaan tehtävät lyhyet taukojumpat ja venyttelyt.

Liikuntaa olisi hyvä harrastaa useamman kerran viikossa. Lihaksien treenaaminen on keino taistella iän mukana tuomaa lihaskatoa vastaan. Lihasmassaa ja -voimaa on mahdollista kasvattaa lihaskuntoharjoittelulla kaiken ikäisenä, kunhan samalla huolehditaan riittävästä proteiinin ja energian saannista.

Lihasmassa ja suorituskyky ovat suurimmillaan noin kolmekymppisenä. Sen jälkeen lihasmassa pienenee vähitellen, ellei lihaskuntoa harjoiteta aktiivisesti. Luonnollinen, ikään liittyvä lihaskudoksen ja lihasvoiman väheneminen alkaa 50 ikävuoden aikoihin noin 1 prosentin vuosivauhtia. Väheneminen kiihtyy edelleen 60 ikävuoden jälkeen.

Tip icon

Tiesitkö tätä?

Eri ruoka-aineiden sisältämien proteiinien laaduissa on eroja!

Uusimman kansainvälisen määritysmenetelmän* mukaan maidon sisältämä proteiini on laadullisesti parasta, kun huomioidaan elimistölle välttämättömien aminohappojen saanti ja niiden imeytyminen.

*) WHO:n ja FAO:n määritysmenetelmä (DIAAS)

Search