Selvyyttä sokeriviidakkoon - ota termistö haltuun ja selvitä erot eri sokereiden välillä

Elintarvikkeiden sokeripitoisuudesta kerrotaan kuluttajille monenlaisin termein kuten sokeriton, sokeroimaton tai vähäsokerinen. Mitä termit käytännössä tarkoittavat? Entä miten eri sokerit eroavat toisistaan?

Taloussokeri, valkoinen kidesokeri eli tavallinen sokeri

Sakkaroosi eli tavallinen sokeri on ns. tuplasokeri eli disakkaridi. Se koostuu kahdesta monosakkaridista eli perussokerista glukoosista ja fruktoosista. Sakkaroosi eristetään pilkotusta sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaista. Sokerin valkoisuus riippuu valkaisuasteesta (esim. valkaisematon ruokosokeri on ruskeaa, valkaistu ”tavallinen” kidesokeri on valkoista).

Tummemmat sokerit kuten raakaruokosokeri, intiaanisokeri, demerara ja muscovadosokeri

Kaikki nämä sokerit ovat sakkaroosia eli rakenteeltaan samanlaisia kuin tavallinen kidesokeri. Tummemmat sokerit on valmistettu sokeriruo´osta sokeriruokomehua kuivattamalla tai sokeriruokoa osittain puhdistamalla. Niiden tummempi väri johtuu siitä, että niitä ei ole puhdistettu yhtä pitkälle kuin valkoista sokeria. Maultaan nämä sokerit ovat aromikkaampia ja voimakkaampia verrattaessa tavalliseen sokeriin.

Hedelmäsokeri eli fruktoosi

Fruktoosia on luontaisesti runsaasti hedelmissä ja marjoissa. Fruktoosi on monosakkaridi, joka sisältää energiaa saman verran kuin tavallinen sokeri, sakkaroosi. Fruktoosi on kaikista luonnossa esiintyvistä sokereista makeimman makuinen.

Maitosokeri eli laktoosi

Laktoosi on maidon luontaista sokeria. Laktoosi on glukoosista ja galaktoosista koostuva disakkaridi. Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g/100 g.

Palmusokeri, kookossokeri ja koivusokeri

Palmusokeria voidaan tuottaa useista eri palmuista. Palmusokeri sisältää energiaa lähes saman verran kuin tavallinen sokeri. Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukintojen nektarista tai medestä. Koivusokeri eli xylitoli on viisihiilinen sokerialkoholi eli pentitoli. Xylitolin makeus vastaa tavallista sokeria, mutta sen energiapitoisuus on noin 40 % pienempi tavalliseen sokeriin verrattuna.

Karppisokeri eli erytrioli

Karppisokeri valmistetaan käsittelemällä glukoosia, jolloin siitä syntyy erytriolia, joka on sokerialkoholi. Erytrioli ei sisällä energiaa ja sitä voidaan käyttää tuotteissa makeutusaineena, jolloin se merkitään E968.

Mitä tuotteessa tarkoittaa sokeriton, sokeroimaton, vähäsokerinen ja vähempisokerinen?

Sokeriin ja makeutukseen liittyen elintarvikkeissa voidaan esittää erilaisia sokerin määrästä kertovia väitteitä. Käytännössä kokonaan sokerittomia tuotteita on vähän, koska tällaisten tuotteiden kokonaissokeripitoisuus saa olla enintään 0,5 g/100 g. Valion tuotteistossa kokonaan sokerittomia tuotteita löytyy lähinnä kypsytetyistä juustoista, joissa maidon luontainen sokeri, laktoosi, on kypsytyksen aikana tapahtuneessa maitohappokäymisessä hajonnut. Tämän vuoksi kypsytetyt juustot ovat myös luontaisesti laktoosittomia. Valio Hörppy® mehujuomista löytyy myös sokerittomia vaihtoehtoja.

Myös vähäsokerinen-väitteen käyttö edellyttää tuotteen melko alhaista sokerimäärää (5 g/100 g kiinteissä tai 2,5 g/100 ml nestemäisissä). Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g/100 g, jolloin termin käyttö ei ole mahdollista edes maustamattomassa maidossa.

Kun puhutaan vähempisokerisista tai vähemmän sokeria sisältävistä tuotteista, on näiden tuotteiden sokeripitoisuus vähintään 30 % pienempi kuin vastaavissa tavanomaisissa tuotteissa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi Valio PROfeel® vähemmän hiilihydraatteja rahkat, joissa sokeria on jopa 50 % vähemmän kuin tavanomaisissa maustetuissa rahkoissa.

Tuote voi olla myös sokeroimaton, jolloin siihen ei ole lisätty sokereita, mutta se sisältää raaka-aineiden luontaisia sokereita. Maustetuissa, sokeroimattomissa jogurteissa on hedelmien ja marjojen sekä maidon luontaisia sokereita. Osa maustettuja, sokeroimattomia välipaloja sisältää makeutusaineita, jotka antavat tuotteelle makeutta ilman lisättyä sokeria ja ylimääräistä energiaa.