Selvyyttä sokeriviidakkoon: Mitä eri sokerit ovat ja mitä tarkoittaa termit kuten sokeriton tai vähäsokerinen?

Elintarvikkeiden sisältämästä sokerimäärästä kerrotaan kuluttajille monenlaisilla termeillä kuten sokeriton, sokeroimaton tai vähäsokerinen tuote. Mitä nämä eri termit käytännössä tarkoittavat? Entä miten eri sokerit eroavat toisistaan?

Taloussokeri, valkoinen kidesokeri eli tavallinen sokeri

Sakkaroosi eli tavallinen sokeri on ns. tuplasokeri eli disakkaridi. Se koostuu kahdesta monosakkaridista eli perussokerista glukoosista ja fruktoosista. Sakkaroosi eristetään pilkotusta sokeriruo’osta tai sokerijuurikkaista. Sokerin valkoisuus riippuu valkaisuasteesta (esim. valkaisematon ruokosokeri on ruskeaa, valkaistu ”tavallinen” kidesokeri on valkoista).

Tummemmat sokerit kuten raakaruokosokeri, intiaanisokeri, demerara ja muscovadosokeri

Kaikki nämä sokerit ovat sakkaroosia eli rakenteeltaan samanlaisia kuin tavallinen kidesokeri. Tummemmat sokerit on valmistettu sokeriruo´osta sokeriruokomehua kuivattamalla tai sokeriruokoa osittain puhdistamalla. Niiden tummempi väri johtuu siitä, että niitä ei ole puhdistettu yhtä pitkälle kuin valkoista sokeria. Maultaan nämä sokerit ovat aromikkaampia ja voimakkaampia verrattaessa tavalliseen sokeriin.

Hedelmäsokeri eli fruktoosi

Fruktoosia on luontaisesti runsaasti hedelmissä ja marjoissa. Fruktoosi on monosakkaridi, joka sisältää energiaa saman verran kuin tavallinen sokeri, sakkaroosi. Fruktoosi on kaikista luonnossa esiintyvistä sokereista makeimman makuinen.

Maitosokeri eli laktoosi

Laktoosi on maidon luontaista sokeria. Laktoosi on glukoosista ja galaktoosista koostuva disakkaridi. Maidossa on luontaisesti maitosokeria eli laktoosia noin 5 g/100 g.

Palmusokeri, kookossokeri ja koivusokeri

Palmusokeria voidaan tuottaa useista eri palmuista. Palmusokeri sisältää energiaa lähes saman verran kuin tavallinen sokeri. Kookossokeri valmistetaan kookospalmun kukintojen nektarista tai medestä. Koivusokeri eli xylitoli on viisihiilinen sokerialkoholi eli pentitoli. Xylitolin makeus vastaa tavallista sokeria, mutta sen energiapitoisuus on noin 40 % pienempi tavalliseen sokeriin verrattuna.

Karppisokeri eli erytrioli

Karppisokeri valmistetaan käsittelemällä glukoosia, jolloin siitä syntyy erytriolia, joka on sokerialkoholi. Erytrioli ei sisällä energiaa ja sitä voidaan käyttää tuotteissa makeutusaineena, jolloin se merkitään E968.

Mitä tuotteessa tarkoittaa sokeriton, sokeroimaton, vähäsokerinen ja vähempisokerinen?

Sokeriin ja makeutukseen liittyen elintarvikkeissa voidaan käyttää erilaisia sokerin määrästä kertovia termejä. Käytännössä kokonaan sokerittomia tuotteita on vähän, koska tällaisissa tuotteissa saa olla todella vähän (enintään 0,5 g/100 g) luontaista tai lisättyä sokeria. Valion tuotteistossa kokonaan sokerittomia tuotteita löytyy lähinnä kypsytetyistä juustoista, joissa maidon luontainen sokeri, laktoosi, on kypsytyksen aikana tapahtuneessa maitohappokäymisessä hajonnut. Tämän vuoksi kypsytetyt juustot ovat myös luontaisesti laktoosittomia.

Myös vähäsokerinen termin käyttö edellyttää hyvin vähäistä sokerimäärää tuotteessa (5 g/100 g kiinteissä tai 2,5 g/100 ml nestemäisten tuotteissa). Maitotuotteissa on luontaisesti noin 5 g/100 g maitosokeria eli laktoosia, jolloin termin käyttö ei ole oikeastaan mahdollista.

Kun puhutaan vähempisokerisista tai vähemmän sokeria sisältävistä tuotteista, on näiden tuotteiden sokeripitoisuudessa vähintään 30 % suuruinen vähennys verrattuna vastaaviin tavallisiin tuotteisiin.

Tuote voi olla myös sokeroimaton, jolloin siihen ei ole lisätty sokereita, mutta se voi silti sisältää raaka-aineiden luontaisia sokereita. Maustetuissa, sokeroimattomissa jogurteissa on hedelmien ja marjojen sekä maidon luontaisia sokereita. Osa maustettuja, sokeroimattomia välipaloja sisältää makeutusaineita, jotka antavat tuotteelle makeutta ilman lisättyä sokeria ja ylimääräistä energiaa.

Poimi talteen terveelliset reseptit ja ideat aamiaiselle, välipalaksi ja iltapalalle

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›