Kari Grandi, kaikkien janoisten sankari

70- ja 80-luvuilla TV:n mainoskatkoja riemastutti Kari Grandi. Hän oli monien muistaman sloganin mukaan kaikkien janoisten sankari ja aikamme legenda.

Mistä tämä nostalginen hahmo aikoinaan syntyi?

Jo vuosikymmenien ajan Grandi mehut ovat sammuttaneet koko perheen janon. Grandi mehujen seikkailut saivat alkunsa vuonna 1970, kun Valio teki päätöksen ei-maitopohjaisten tuotteiden valmistamisesta. Valion markkinointi ja mainostoimisto ideoivat yhdessä uudelle juomasarjalle nimen Grandi, joka henkilöityi sankarilliseen Kari Grandiin.

Kari Grandi on yhä siellä missä jano vaatii sammuttajaa.

20-luvun seikkailuelokuvien ja mykkäfilmien parodiaa

Kaikkien janoisten sankari, Kari Grandi, on kuvitteellinen hahmo, joka luo mielleyhtymän lukuisiin valkokankaan legendaarisiin miessankareihin. Kauniiden naisten pelastaja parodioi pilke silmäkulmassa niin suuria sotaelokuvia kuin rakkaustarinoitakin.

Kari Grandi muistetaan seikkailuistaan kuumuutta hehkuvalla aavikolla safaritutkimusmatkailijan asussa. Monista mykkäelokuvista tuttuun tapaan Kari Grandi ei puhunut, vaan harvat humoristiset repliikit näytettiin kirjoitettuna, koristeellisina tekstiruutuina eli plansseina. Vastaavat ovat tuttuja esimerkiksi Ohukainen ja Paksukainen –mykkäfilmeistä eli ajalta, jolloin elokuva- tekniikka ei vielä ollut kehittynyt ääniraidan nauhoittamiseen.

Janoisia ihmisiä pelastavasta Kari Grandista tuli monenlaisilla menopeleillä apuun kiitävä legenda. Sankarin liikkeissä oli aina kautta linjan humoristinen ote: milloin Kari kupsahti kamelin selästä, milloin tipahti riippumatosta, jossa hän odotteli seuraavaa pelastuskutsua. Yleinen ilme jäljitteli 20-luvun seikkailuelokuvien värimaailmaa ja miljöötä, kuumaa aavikkoa ja myöhempää casablanca- maista tunnelmaa parodian keinoin potkurikoneiden ja suurten tunteiden keskellä. Ei ihme, että mainokset ovat painuneet 70- ja 80-lukujen TV:n katsojien muistiin lähtemättömästi.

Kari Grandi mehupakkauksissa

Mainosfilmeistä tutut pelastajan kulkupelit ovat myöhemmin siirtyneet myös mehupakkauksiin. 70-luvun pakkauksissa komeilivat hedelmät ja marjat, mutta myöhemmin ne muuttuivat mukailemaan selkeämmin mainosten teemaa. Esimerkiksi vadelmanmakuisen mehutölkin kyljessä Kari Grandi seikkailee vadelman muotoisella kuumailmapallolla.

Vanhoja Kari Grandi mainoksia löydät esimerkiksi Youtubesta: