Eipä sitä tule ajatelleeksi, että Valion omistaa kokonaan sen maidontuottajat. Kuten Mäkelät, Kauhaset, Mårtensonit. Kun ostaa Valion tuotteen, raha menee takaisin tiloille, takaisin Suomeen.
Omistajamme eivät asu kaukomailla vaan lähimailla.
Valio yrityksenä koostuu hieman yksinkertaistaen maitotiloista, meijereistä, kuljetusosastosta sekä pääkonttorista. Siitä syntyy se Valio, jonka tunnet. Kaiken ytimessä on 4 500 maidontuottajaa, jotka omistavat Valion osuuskuntarakenteen kautta. Jopa Valion hallituksen jäsenet ovat maitotilayrittäjiä, pysyy kädet savessa navetasta neuvotteluhuoneeseen.
Valion Suomessa myytävät tuotteet on aina valmistettu Suomessa ja suomalaisesta maidosta. Kun tuotteet on myyty kauppoihin, tilitetään kaikki tuotot takaisin tiloille. Siis kaikki. Valion liiketoiminnan menestystä ei mitata perinteisellä liikevoiton määrällä, sillä Valio ei maksimoi omaa voittoaan. Tärkein taloudellinen tavoite on maksaa osuuskunnille ja sitä kautta maitotiloille mahdollisimman korkea hinta maidosta.
Yksi maitotila antaa toimentulon keskimäärin kolmelle ihmiselle vuodessa. Jotta homma pyörii, tarvitaan tilallisten lisäksi muun muassa eläinlääkäreitä, lomittajia, koneiden huoltajia, navetan rakentajia ja maanrakennusurakoitsijoita. Suoraan ja välillisesti Valio työllistää noin 30 000 ihmistä. Maidontuotannon osuus maatalouden markkinatuotoista on lähes 40%, ja Valion kautta suomalaiseen yhteiskuntaan tuloutuu vuodessa noin miljardi euroa. Kun valitset kaupassa Valion tuotteen, tiedät, että raha menee töihin Suomeen.
Maitoa voidaan tuottaa kaikkialla Suomessa - Lappia ja Kainuuta myöten. Siis myös niillä alueilla, joilla luonnonolosuhteet ja pellot sopivat heikosti ruokakasvien viljelyyn. Mutta nurmi siellä kasvaa, ja se maistuu lehmillemme, joita on keskimäärin 43 yksilöä yhdellä maitotilalla. Ja ilman lehmiämme emme olisi mitään: siksi Valiolla maksetaan vastuullisuuslisää kaksi senttiä maitolitralta, kun tilalla tehdään enemmän lehmien hyvinvointiin liittyviä tekoja kuin laki vaatii. Tällä hetkellä 96 prosenttia maidostamme tulee näiltä tiloilta, joten vielä on petrattavaa.
Meille vastuullisuus on työtä ympäristön, yhteiskunnan, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Haluamme pitää Suomen elinvoimaisena ja tavoitteemme on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä.