Juusto-osaamista Valion Joensuun tehtaalla

Valion Joensuun tehdas on keskittynyt erityisosaamista vaativien kevytjuustojen valmistukseen. Vuoden Juustomestari -titteli on myönnetty Joensuun tehtaan edustajalle jo kahtena peräkkäisenä vuotena.

Yli sata vuotta lähiruoan valmistusta

Valion Joensuun tehdas jalostaa vuosittain noin 190 miljoonaa litraa maitoa. 150 miljoonaa litraa tulee Valion suurimman omistajan, Osuuskunta Itämaidon, alueelta. Joensuussa jalostetaan joka päivä noin 1000 tilan maidot. Tiloista puolet sijaitsee Pohjois-Karjalassa ja maidonkeräilyn keskietäisyys Joensuusta on 79 km.

Joensuun tehtaan tärkeimmät tuotteet ovat Valio Polar®, Valio Polar® 15 %, Valio Polar® 10 % ja Valio Polar® 5, Valio Edam 17 ja Valio Salaneuvos® 17 sekä Valio Viola® tuorejuustot. Polar- ja Salaneuvos -juustoja sekä Viola tuorejuustoja valmistetaan ainoastaan Joensuun Valiolla.

Meijerituotteiden jalostus alkoi Joensuussa 1902 ja juustojakin on valmistettu jo yli sata vuotta. Nykyisin Joensuun tehtaan tuotannosta kevytjuustojen osuus on 60-70 %. Kevytjuustoksi luokitellaan 17 % tai vähemmän rasvaa sisältävä juusto.
 

”Hyvän juuston valmistus on taidetta”

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys valitsi meijeriteknikko Matti Salmen Joensuusta Vuoden Juustomestariksi vuonna 2010. Salmi vastasi tuolloin Valion Joensuun tehtaan Viola-tuorejuustoprosessista. Hänen mukaansa hyvän juuston valmistus on sekä taidetta että mikrobien, kypsytysaikojen ja kuluttajien toiveiden keskellä tasapainoilua.

- Vuoden Juustomestarin arvonimi on alallani arvostettu tunnustus ja oman työelämäni suurin huomionosoitus. Alkuhämmennyksen jälkeen olen ollut siitä hyvilläni ja ylpeä, sanoo Matti Salmi. Minun suuri etuoikeuteni on ollut saada työskennellä niin monen ammattilaisen kanssa vuosien varrella, että kiitos arvonimestä oikeastaan kuuluu heille. Ilmeisesti me olemme täällä Joensuussakin oppineet tekemään jotain oikein, hän myhäilee tyytyväisenä. Edellisen Vuoden Juustomestari-tittelin sai Valio Joensuun kehityspäällikkö Anja Pölönen, jonka oppipojaksi Salmi itseään kutsuu.

Mies ja juusto - pitkä, onnistunut liitto

Juustoa oli aina pöydässä jo Matti Salmen lapsuuskodissa Turussa. Pojan ensimmäiset kesätyöpaikatkin olivat Valiolla. Hän ajeli trukkeja Valion varastossa ja mustaleimakypsyttämössä. Alalle hän valmistui maitotalousopistosta vuonna 1987.

Joensuun yksikössä Salmi on työskennellyt vuodesta 1989. Aluksi vastuualueena olivat jogurtit, sittemmin tuorejuustot, joiden valmistuksen kehittäjänä hänellä on ollut merkittävä rooli. Nykyisin hän toimii tuotannon ohjauksen vastuuhenkilönä vastaten koko tehtaan tuotannon suunnittelusta ja kehittämisestä.

Salmi kokee innostavana haasteena logistiikan, jolla juusto saadaan raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi ja oikeaan aikaan markkinoille niin, että laatu ja tuoreus pysyvät kohdallaan kuluttajan jääkaappiin asti. Kypsytettyjen juustojen markkinakäyttäytymisen hallinnassa tarvitaan pitkien kypsytysaikojen johdosta myös hieman ennustajan lahjoja, sanoo Salmi.

Vaikka Salmi uskookin eläkepäivien tullen siirtyvänsä vielä Turkuun, jonka merellistä tunnelmaa hän myöntää joskus kaipaavansa, osa sydämestä jää varmasti Joensuuhun, jossa hänen pitkä ja onnellinen liittonsa juuston kanssa on syntynyt ja kehittynyt.

Mitä juustomestari itse syö ja suosittelee

Juustomestari Salmen henkilökohtaisia herkkuja ovat Valio Mustaleima emmental, Valio Mustapekka tuorejuusto, Valio Viola® tuorejuustoista aurinkokuivattu tomaatti sekä Valio AURA® sinihomejuustot. Hän muistuttaa, että juustomaailmassa kannattaa olla rohkea ja kokeilunhaluinen, sillä suomalainen juusto on todella hyvää.

Salmen mukaan kansainvälisten trendien vaikutus näkyy yhä voimakkaammin sekä suomalaisen juuston laajenevissa valikoimissa että suomalaisten juuston kulutuksessa ja makutottumuksissa. Juustoa syödään meillä keskimäärin 18 kg henkilöä kohden vuodessa
ja juusto on vakiinnuttanut asemansa myös juhlatarjottimilla ja jopa arvolahjana.

- Haluan korostaa, että juustoherkkujen juuret juontavat suomalaisille maitotiloille. Siellä työskentelee vastuullista ja ammattitaitoista väkeä ja Valion käyttämä suomalainen maito on EU:n puhtainta, Matti Salmi sanoo.

Työpaikkoja, verotuloja ja ostovoimaa Pohjois-Karjalaan

Valion Joensuun tehtaan työllistävä vaikutus alueella on huomattava. Itse tehtaan henkilökuntaa ja maidon keräilykuljettajia on yhteensä yli 200. Lisäksi paikalliset 649 maitotilaa työllistävät arviolta 1623 henkilöä.

Verotulojen, palkkojen ja hankintojen kautta Valioryhmän toiminta toi vuonna 2010 rahaa seudulle reilusti yli 10 miljoonaa euroa.

Pohjoiskarjalaisille maitotilayrittäjille Valion tilityshinta maidosta vuonna 2010 oli yhteensä 50,4 miljoonaa euroa. Tuotantotukineen summa kohoaa noin 60 miljoonaan euroon. Niin ollen Valioryhmän toiminta toi Pohjois-Karjalaan kaikkiaan yli 70 miljoonan euron tulot.


Energiatarpeesi