Miten innovaatiot muuttuvat maistuviksi tuotteiksi?

Valion vahva tuotekehitysosaaminen muuttaa innovaatiot maistuviksi, terveyttä ja hyvinvointia edistäviksi maitotuotteiksi. Huippuluokan perusraaka-aineen – suomalaisen maidon – lisäksi matkan varrella tarvitaan monipuolista tietotaitoa. Tarvitaan ymmärrystä kuluttajien arjesta, teknologiaa ja ravitsemustutkimusta. Tuotteita arvioidaan myös aistinvaraisesti. Terveysvaikutteisten tuotteiden tehon testaaminen on oleellinen osa tuotekehitysprosessia.

Tuotekehitys on yhteistyötä

Valion tuo vuodessa markkinoille yli 100 tuoteuutuutta. Perustuotteiden kehitys on tärkeää, sillä kuluttajat arvostavat vaihtelua kuten uusia makuvariantteja. Painopiste on kuitenkin aivan uusien tuotteiden kehittämisessä. Tässäkin tärkeimpänä lähtökohtana ovat kuluttajien tarpeet ja toiveet. Tuotekehitys toteutetaan yhdessä Valion tuotantolaitosten sekä raaka-aine- ja laitetoimittajien kanssa. Kehitystyössä on otettava huomioon myös muiden kulttuurien makumieltymykset, sillä monia tuotteita viedään lähialueille sekä Euroopan maihin ja Yhdysvaltoihin.

Laboratorio analysoi ja valvoo laatua

Valiolla on oma kemian ja mikrobiologian laboratorio, joka tekee kaikki Valion tuotekehityksen ja laadunvalvonnan tarvitsemat analyysit. Laboratorio kehittää myös uusia analyysimenetelmiä, joita tarvitaan erityisesti maidon terveysvaikutteisuuden analysoinnissa.

Tuotteita arvioidaan makututkimuksin

Tuotteiden hyvä aistittava laatu - ulkonäkö, haju, maku ja suutuntuma- on Valiolle tärkeää. Uudet tuotteet käyvätkin läpi monivaiheisen kuluttaja- ja makututkimuksen ennen kuin ne päätyvät myyntiin. Alkuvaiheen testaajina toimivat Tutkimus- ja kehitysosaston asiantuntijoista koostuvat raadit (esim. maito-, juusto- ja välipalaraati). Tuotekehityksen loppuvaiheessa uutta tuotetta maistatetaan kuluttajilla. Tuotteiden aistinvaraista laatua seurataan tarkasti myös tuotantolaitoksissa.

Terveysvaikutteisten tuotteiden teho testataan

Valiolla seurataan tiiviisti ravitsemukseen liittyvää tieteellistä tutkimusta sekä keskustelua. Mielenkiinnon kohteina ovat maidon ja maitopohjaisten tuotteiden terveysvaikutukset. Valion ravitsemusasiantuntijat ja -tutkijat sekä osallistuvat tieteelliseen keskusteluun ja tuotekehitykseen että vastaavat terveysvaikutteisten tuotteiden tehon kliinisestä tutkimuksesta. Tuotteiden tehon osoittamisen lisäksi on myös tärkeää ymmärtää vaikutusten taustalla olevia mekanismeja.  Niitä selvitetään kokeellisissa tutkimuksissa laboratorio-olosuhteissa.

Tutustu lähemmin Valion tutkimus- ja tuotekehitystyöhön tästä.

 


Energiatarpeesi