Viilit

Viili on suomalainen perinneruoka. Viili valmistetaan tuoreesta maidosta. Viili on erinomainen välipala ja loistava lisäys aamiaispöytään. Nauti kirpeä perinneherkku sellaisenaan tai mausta mielesi mukaan.

Miten viili valmistetaan?

Kaikki Valion viilit valmistetaan tuoreesta suomalaisesta maidosta, perinteitä kunnioittaen ja ilman säilöntäaineita. Viili valmistetaan pastöroidusta, homogenoimattomasta maidosta. Maitoon lisätään hapatteita, luonnon maitohappobakteereja, jotka saavat aikaan viilin rakenteen ja muuttavat sen maun kirpeän raikkaaksi. Maidon rasva nousee pintaan pehmeäksi, täyteläiseksi kerrokseksi.

Viili suomalaisessa ruokaperinteessä

Tiesitkö, että itäisen ja läntisen Suomen viilit eroavat toisistaan? Länsisuomalaisen viilin maitohappobakteerikannat saavat aikaan venyvän rakenteen, kun taas Savossa ja Karjalassa tehtiin lohkeilevaa ”lyhyttä piimää”. Nykyiset kaupasta saatavat piimät ovat rakenteeltaan läntisiä, ”pitkäpiimäisiä”.

Perinteisesti viili oli kesäherkku, jota valmistettiin itse kotona. Se nautittiin talkkunan, kanelin tai sokerin kera.

Valio aloitti viilin valmistuksen 1960-luvulla. 1980-luvulla markkinoille tulivat marjaisat ja hedelmäiset maustetut viilit.

Näin nautit viilistä

Helpoin tapa nauttia viili on avata kansi. Valitse valmiiksi maustettu viili tai nauti maustamattoman viilin puhtaasta mausta. Viilin voi myös maustaa mieleisekseen. Vinkkejä viilin maustamiseen:

  • tuoreet marjat ja hedelmät sekä hillot
  • kaneli, kardemumma
  • mysli
  • talkkuna
  • pähkinät ja siemenet

Viilin ravintosisältö

Viilissä on runsaasti luuston ja hampaiden hyvinvoinnin kannalta tärkeää kalsiumia sekä monia muita elimistön päivittäin tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita. Näitä ovat mm. magnesium, foolihappo ja B12-vitamiini.