Valio on käynnistänyt viisivuotisen Hiilineutraali maitotila -pilotin, jossa testataan hiilineutraalin maidontuotannon toimenpiteitä käytännössä. Pilottiin osallistuu neljä Valion maitotilaa eri puolilla Suomea. Pilotin tavoitteena on selvittää, miten tiloilla tehtävät konkreettiset ilmastotoimet vaikuttavat maidontuotannon päästöihin, toimivat maatilan arjessa sekä millaisia kustannushyötyjä ja -vaikutuksia niillä on. Koko elintarvikeketjun päästövähennystavoitteet luovat kysyntää hiilineutraalille maidolle.
Valion tähänastisen ilmastotyön ja ilmasto-ohjelman toimenpiteet tulevat laajasti maitotilojen käyttöön viisivuotisessa pilotissa. Tavoitteena on selvittää, miten tilojen tuottaman maidon hiilijalanjälki voidaan nollata päästöjä vähentämällä ja hiilinieluja kasvattamalla, ja miten eri toimia voi hyödyntää maitotiloilla laajemminkin. Samalla selvitetään, millaista kaupallista potentiaalia hiilineutraalilla maidolla voi olla. Pilotin tavoitteena on tehdä neljän Valion maitotilan tuotannosta hiilineutraalia.
”Valio ja valiolaiset maitotilat ovat tehneet määrätietoista ilmastotyötä vuodesta 2018 lähtien. Kokonaisvaltainen käytännön kokemus toimenpiteiden vaikutuksesta tilatasolla on kuitenkin toistaiseksi puuttunut. Nyt on oikea hetki viedä kaikki meille kertynyt tutkimustieto ja käytännön kokemus tilan toimintaan”, kertoo Valion kehityspäällikkö Robert Harmoinen.
Tiloilla otetaan käyttöön muun muassa metaanipäästöjä vähentäviä ruokintaratkaisuja ja hiilijalanjälkilaskentaa. Lisäksi edistetään uudistavaa viljelyä ja kokeillaan erilaisia lannoitusratkaisuja, osallistutaan biokaasun tuotantoon ja pienennetään mahdollista rehu- ja maitohävikkiä. Pelloille asennetaan hiilivuomittaustorneja, jotta nurmen hiilensidontaa ja maaperän hiilipäästöjä voidaan todentaa. Maitotiloille tehdään myös luonnon monimuotoisuuskartoitus, jonka pohjalta tiloille laaditaan suunnitelma monimuotoisuuden parantamiseksi.
”Muutos tehdään maitotiloilla”
Pilotissa mukana olevat tilat sijaitsevat Pohjois-Savossa, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.
“Muutos tehdään maitotiloilla. On kunnia olla mukana miettimässä uusia ratkaisuja ja antaa mahdollisuus tutkimuksen tekemiselle. Samalla ruohonjuuritason tietoa saadaan tuotua myös muille Valion maitotiloille”, kertoo pilotissa mukana oleva Jaakko Luoma kauhajokelaiselta Luoman tilalta.
Luoman tilalla on seurattu hiilijalanjälkeä neljän vuoden ajan Carbo®-ympäristölaskurilla. Hiilijalanjälki on nyt 0,76 CO2e/kg EKM* eli matalampi kuin valiolaisten tilojen keskiarvo. Jaakko Luoman mukaan hiilijalanjälkeä on pystytty alentamaan parantamalla tuottavuutta. Peltopuolella keinoina ovat muun muassa hiilensidontaa ja maan kasvukuntoa parantavat uudistavan viljelyn toimet ja navetassa eläinten ruokintaratkaisut.
”Odotan, että pilotin kautta saamme uusia keinoja hiilijalanjäljen nollaamiseen. Se ei ole helppoa, mutta uskon sen olevan mahdollista.”
Valiolla on tällä hetkellä noin 3 400 maitotilaa. Robert Harmoisen mukaan pilotissa pyritään löytämään parhaat mahdolliset keinot yksittäisten toimenpiteiden käyttöönottoon, jotta ne voitaisiin saada osaksi arkea myös muilla Valion maitotiloilla, kun käytännön kokemusta karttuu ja markkinoilta saadaan kannustimia.
Valion tavoitteena tuottaa hiilineutraalia maitoa vuoteen 2035 mennessä. Harmoisen mukaan tavoitteeseen pääseminen on mahdollista, mutta vaatii vielä paljon työtä.
“Yli 90 prosenttia maidontuotannon päästöistä tulee tiloilta. Tilatason työ on ilman muuta se, joka ratkaisee tavoitteeseen saavuttamisen.”
Elintarvikeketjun päästövähennystavoitteet lisäävät kiinnostusta hiilineutraaliin maitoon
Pilotin aikana Valio testaa myös, millainen kaupallinen potentiaali hiilineutraalilla maidolla on.
“Selvitämme pilotin yhteydessä teollisuusasiakkaidemme kiinnostusta hiilineutraaliin maitoon. Jotta tilatasoinen päästövähennystyö voi laajeta muillekin maitotiloille, pitää sen olla kaupallisesti kannattavaa”, Harmoinen painottaa.
Koko tuotantoketjussa tapahtuvalle päästövähennystyölle on kuitenkin tarvetta ja kysyntää.
“Kansainvälisillä elintarvikealan yrityksillä on valtavat tavoitteet vähentää omia päästöjään. Jos ne voivat ostaa meiltä vähempipäästöistä raaka-ainetta, pystymme auttamaan asiakkaitamme tavoitteiden saavuttamisessa.”
Lyhyesti Valion ilmastotyöstä:
-
Valio tavoittelee hiilineutraalia maidon arvoketjua vuoteen 2035 mennessä. Tämä tarkoittaa, että kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään ja sidotaan ilmasta vähintään sama määrä kuin niitä syntyy maitotiloilla, kuljetuksissa, tehtaissa, pakkausten valmistamisessa ja muualla maidon arvoketjussa.
-
Valio on asettanut ilmasto-ohjelmansa lähtötasovuodeksi 2019, jolloin päästölaskenta yhdenmukaistettiin kansainvälisen kasvihuonekaasuprotokollan (Greenhouse Gas Protocol) mukaiseksi.
-
Valio etenee kohti hiilineutraalia maidon arvoketjua pääasiassa neljää reittiä:
-
Sidomme nurmipeltoihin nykyistä enemmän hiilidioksidia ilmasta.
-
Teemme lannasta biokaasua, joka korvaa raskaan liikenteen fossiilisia polttoaineita.
-
Vähennämme soista kuivatettujen turvepeltojen päästöjä ja kehitämme osalle turvemaita sopivia ennallistamisen menetelmiä.
-
Jatkamme hyvää työtä eläinten hyvinvoinnin, ruokinnan ja jalostuksen saralla.
-
Lisäksi kartoitamme uusia päästövähennys- ja hiilenpoistoteknologioita sekä otamme niitä mahdollisuuksien mukaan käyttöön.
-
Tuotannossamme ilmastovaikutuksia pienentävät tehtaiden energiatehokkuuden parantaminen, uusiutuvan energian osuuden nostaminen, kuljetusreittien optimointi, ympäristöystävälliset pakkaukset sekä hävikin vähentäminen tuotannossa, kaupassa ja kuluttajan kotona.
-
Olemme kouluttaneet Baltic Sea Action Groupin kanssa yli 1 500 hiiliviljelijää, ja saman verran Valion maitotiloja tekee hiiliviljelyn toimenpiteitä yhteensä miltei 130 000 peltohehtaarilla.
-
Olemme kehittäneet nautakarjatilojen käyttöön Carbo®-ympäristölaskurin. Sertifioidun laskurin avulla maitotilat voivat laskea tuottamansa maidon hiilijalanjäljen ja seurata päästövähennystyönsä etenemistä. Noin 2 500 maitotilaa käyttää laskuria.
-
Valion maitotilojen tuottaman raakamaidon keskimääräinen hiilijalanjälki on 1,2 CO2e/kg EKM.
Lue lisää Valion ilmasto-ohjelmasta
*)EKM tarkoittaa energiakorjattua maitomäärää. EKM huomioi maitokilojen lisäksi myös maidon valkuais-, rasva- ja laktoosipitoisuudet, jolloin eri eläinten tuotos saadaan näiden suhteen vertailukelpoiseksi keskenään.