Selätä kierrätyskaaos

Moni meistä painii kierrätysasioiden kanssa: vaikka haluaisikin kierrättää mahdollisimman huolellisesti, saattavat monenkirjavat pakkausmerkinnät, kierrätysohjeet, niiden noudattamisen tarkkuus ja lajittelun vaivalloisuus mietityttää.

Ei hätää, näillä vinkeillä selätät kierrätyskaaoksen!

1. Aloita pienestä

Jos olet kierrättämisessä vasta alkutaipaleella, kannattaa aloittaa pienestä. Kun vaikkapa paperin kierrätyksestä on tullut rutiini, on sitä helppo laajentaa kartonkeihin, metalliin, muoviin ja lasiin. Kun kierrättämisen aloittaa, oppii nopeasti, paljonko eri jätelajia kertyy, ja sitä kautta löytyy jokaiselle oikea paikka – se voi olla vaikkapa jauhokaapissa – vain mielikuvitus on rajana. Ja yhtäkkiä huomaatkin kierrättäväsi sujuvasti kaiken!

2. Älä pelkää virheitä

Monella kierrätys jää puolitiehen, koska pakkauksissa on niin monenlaista materiaalia, eikä aina ole helppo tietää, mihin mikäkin materiaali pitäisi kierrättää. Silloin sortuu helposti viskaamaan purkit sekajätteeseen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että helposti irtoavat osat voi repiä irti ja lajitella oman materiaalinsa mukaan. Maitotölkki, jossa on muovikorkki, kierrätetään kartonkina ja korkki kuuluu muovinkierrätykseen. Jos kuitenkin tölkin korkin muoviosa jää tölkkiin kiinni, älä huoli! Lajittelukeskuksen koneet kyllä tunnistavat ja erottelevat materiaalit toisistaan, joten pienet jäämät väärää materiaalia eivät haittaa mitään.

3. Muovia vai metallia?

Pakkauksissa on monesti vaikeaselkoisia merkintöjä, ja pakkaukset voivat olla yhdistelmä muovia ja kartonkia. Esimerkiksi monet jugurttipurkin kannet näyttävät metallilta, mutta saattavatkin olla muovia. Hyvä vinkki on kokeilla rutistustestiä. Rutistamalla kannen kasaan näet, kumpaan kierrätysastiaan se kuuluu: muovi suoristuu itsestään, metallikansi jää ryttyyn. Löydät jokaisen Valion tuotteen kierrätysohjeen tuotesivuiltamme.

4. Täytyykö mökillä kierrättää?

Mökillä moni on tottunut heittämään roskat saunan pesään. Niin houkuttelevalta kuin roskien poltto kuulostaakin, sitä kannattaa välttää mökillä. Saunan tai takan hormi voi vaurioitua korkealla lämpötilalla palavista aineista, kuten muovista. Siksipä myös mökillä on hyvä huolehtia kierrätyksestä ja tuoda jätteet asianmukaisesti lajiteltuna kierrätyspisteeseen mökkireissun jälkeen.

5. Miksi kierrätys kannattaa?

Miksi sitten kannattaa kierrättää? Kierrättäminen säästää energiaa ja luonnonvaroja. Kierrättämällä eri materiaalit oikein jätettä ei pääse syntymään, sillä ne pidetään kierrossa mahdollisimman kauan: edellisen pakkauksen jäte on seuraavan raaka-aine. Esimerkiksi biojätteet voidaan hyödyntää vaikkapa biokaasun tuotantoon, kierrätetty kartonki päätyy uusien pahvipakkauksien raaka-aineeksi ja pakkausmuovista tehdään uusia muovituotteita. Kierrätysmuovin päästöt ovat kokonaisuudessaan 40–60 % pienemmät kuin neitseellisen muovin. Maapallomme ei kestä nykyisenkaltaista kertakäyttökulttuuria.

6. Myös pienessä asunnossa mahtuu kierrättämään

Kierrättäminen vaatii hieman vaivaa, sitä ei käy kieltäminen. Pienessä keittiössä voi olla hankalaa löytää jokaiselle astialle paikka, ja kaikilla taloyhtiöillä ei ole tarjolla kierrätysastioita joka sortille. Nämä ovat kuitenkin järjestelykysymyksiä.

Jos tilaa on vähän, vaatii kierrätyspisteen suunnittelu hieman nokkeluutta. Hyviä vinkkejä ovat esimerkiksi erilaisten piilolaatikoiden sijoittaminen vaikkapa keittiön vetolaatikoihin tai erilaiset pinottavat laatikot, joita voi sijoittaa muun muassa eteispenkin tai jopa sängyn alle – kierrätyspisteen voi hyvin viedä keittiön ulkopuolellekin! Hyvä kikka on pitää keittiössä vain muoviroskis ja sijoittaa sekajäte vaikkapa kylpyhuoneeseen; näin muovi, jota kotitalousjätteestä suuri osa on, tulee kierrätettyä helposti, ja sekajätteeseen kuuluvat materiaalit voi kiikuttaa tarvittaessa kylppärin pikkuroskikseen.

7. Entä jos omasta pihasta ei löydy kierrätysastioita?

Monien isompien kauppojen pihoilta löytyvät kierrätyspisteet. Jos omasta roskakatoksesta ei löydy kaikkia lajitteluastioita, voi materiaalit viedä kierrätykseen kauppareissulla. Saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta on loppujen lopuksi pieni vaiva verrattuna siihen kiitokseen, jonka ympäristö antaa. Omaan taloyhtiöön kannattaa myös olla yhteydessä ja ehdottaa jäteastioita eri jätelajeille.

Valio toi kierrätysohjeet pakkauksiin

Haluamme osaltaamme helpottaa tuotepakkausten kierrätystä. Niinpä toimme pakkaustemme kylkeen selkokieliset ja helposti löydettävät kierrätysohjeet, joiden avulla jokaisen meistä on helpompi kierrättää. Löydät Valion tuotteiden kierrätysohjeen myös tuotesivuiltamme.