Tutkimuspäällikkö Minja Miettinen innovoi parempaa terveyttä ja hyviä eläkevuosia

Valion tutkimus- ja tuotekehitystiimin Minja Miettinen tuntee ravinnon ja hyvät bakteerit. Minja on tutkinut työkseen esimerkiksi sitä, miten syömämme ruoka vaikuttaa puolustuskykyymme ja aivoihimme, sekä kehittänyt parempaa ravitsemusta ikääntyville.

Minja työskentelee Valion innovaatiovoimaisessa ravitsemustiimissä. Tiimi kehittää hyvinvointia tukevia tuotteita sekä tutkii tulevaisuuden mahdollisuuksia maailman johtavien ravitsemusasiantuntijoiden kanssa.

Yksi kiinnostava tutkimusaihe on suoliston ja aivojen välinen yhteys, ja miten me voimme ravitsemuksella vaikuttaa esimerkiksi ikääntymisen aiheuttamiin muutoksiin lihasten ja muistin toimintakyvyssä. Ravitsemustiimi vastaa myös siitä, mitä pakkauksissa kerrotaan tuotesisällöstä, ja että tuotteiden markkinointiväittämät ovat paikkansapitäviä ja ohjeiden mukaisia.

”Meitä kiinnostaa ravitsemusvastuullisuus. Miten esimerkiksi kasvipohjaisten tuotteiden ravintoaineet imeytyvät elimistöön ja miten niistä tulee paremmin sulavia? Tutkimme myös elintarvikkeiden todellista hiilijalanjälkeä suhteessa sen ravintoarvoihin – esimerkiksi samoihin ravintoarvoihin päästäkseen kasvipohjaista juomaa joutuu kuluttamaan viisinkertaisen määrän maitoon nähden”, Minja kuvailee.

Valiolla pääsee edistämään monenlaisia ideoita ja kehittämään tulevaisuuden tuoteläpimurtoja

Mikrobiologiksi valmistunut Minja on kulkenut mielenkiintoisen tien Valiolta Valiolle. Aikanaan immunologiasta väitöskirjansa Valion tuella tehnyt Miettinen palasi ”kotiin” 10 vuoden tutkimustyön ja Amerikassa vietettyjen post doctoral -vuosien jälkeen. Vierailevan tutkijan paikasta Valiolla alkoi nyt jo 10 vuotta kestänyt uusi ura, jossa Minja on päässyt työskentelemään kokonaisvaltaisesti eri tyyppisissä tehtävissä tuotekehityksen ja tutkimuksen parissa.

Viime aikoina Minja on hyödyntänyt tutkimustietoa ikääntyville tarkoitetun tuotteen kehittämisessä. Maitojauhe Nutri+ lanseerattiin syksyllä 2019 ja se on saanut jo mukavasti kansainvälistä kiinnostusta.

"Valiolla on upeita ja osaavia kollegoja ja kannustava kokeilemisen kulttuuri. Olen saanut tehdä töitä niin kuluttajatutkimuksen kuin mikrobiologian ja kemian analytiikan parissa, ja nyt ravitsemustiimissä. Valiolla saa sekä vastuuta että uusia haasteita. Meillä pääsee hyppäämään tuntemattomaan riittävän säännöllisesti."

Lisäksi kiitoksen ansaitsevat aina kannustavat esimiehet ja työporukan hyvä henki. ”Valiolla on jännä, erityinen yhteisöllisyys. Ja vaikka haasteita tulee, niin kuin töissä aina, naurua riittää”, Minja summaa.

Minja Miettinen

  • Tutkimuspäällikkö Valion tutkimus ja tuotekehitysyksikössä
  • Vastuualueeseen kuuluu mm. ravitsemus- ja elintarvikelainsäädäntöasiat sekä ravitsemustutkimuksen kokonaisuus
  • Innostuu aina uudestaan tutkimustiedosta ja sen hyödyntämisestä hyvinvointia tukevien raaka-aineiden ja tuotteiden kehittämisessä
  • Väitellyt aikoinaan tohtoriksi aiheena hyvien mikrobien vaikutus ihmisen immuunijärjestelmään ja julkaissut kymmeniä tieteellisiä artikkeleita tältä alueelta
  • Oma kestosuosikki on aina vaan on A+ luonnonjogurtti
Lue Minjan uratarina