Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja
Retkeily luonnossa on ollut Helenan lempijuttuja pienestä asti. Ehkä juuri siksi Helena innostuu myös töissä erityisesti ruoan ilmastovaikutusten pienentämisestä ja eläinten hyvinvoinnista.
Valion tutkimus- ja tuotekehitystiimin Minja Miettinen tuntee ravinnon ja hyvät bakteerit. Minja on tutkinut työkseen esimerkiksi sitä, miten syömämme ruoka vaikuttaa puolustuskykyymme ja aivoihimme, sekä kehittänyt parempaa ravitsemusta ikääntyville.
Minja työskentelee Valion innovaatiovoimaisessa ravitsemustiimissä. Tiimi kehittää hyvinvointia tukevia tuotteita sekä tutkii tulevaisuuden mahdollisuuksia maailman johtavien ravitsemusasiantuntijoiden kanssa.
Yksi kiinnostava tutkimusaihe on suoliston ja aivojen välinen yhteys, ja miten me voimme ravitsemuksella vaikuttaa esimerkiksi ikääntymisen aiheuttamiin muutoksiin lihasten ja muistin toimintakyvyssä. Ravitsemustiimi vastaa myös siitä, mitä pakkauksissa kerrotaan tuotesisällöstä, ja että tuotteiden markkinointiväittämät ovat paikkansapitäviä ja ohjeiden mukaisia.
”Meitä kiinnostaa ravitsemusvastuullisuus. Miten esimerkiksi kasvipohjaisten tuotteiden ravintoaineet imeytyvät elimistöön ja miten niistä tulee paremmin sulavia? Tutkimme myös elintarvikkeiden todellista hiilijalanjälkeä suhteessa sen ravintoarvoihin – esimerkiksi samoihin ravintoarvoihin päästäkseen kasvipohjaista juomaa joutuu kuluttamaan viisinkertaisen määrän maitoon nähden”, Minja kuvailee.
Mikrobiologiksi valmistunut Minja on kulkenut mielenkiintoisen tien Valiolta Valiolle. Aikanaan immunologiasta väitöskirjansa Valion tuella tehnyt Miettinen palasi ”kotiin” 10 vuoden tutkimustyön ja Amerikassa vietettyjen post doctoral -vuosien jälkeen. Vierailevan tutkijan paikasta Valiolla alkoi nyt jo 10 vuotta kestänyt uusi ura, jossa Minja on päässyt työskentelemään kokonaisvaltaisesti eri tyyppisissä tehtävissä tuotekehityksen ja tutkimuksen parissa.
Viime aikoina Minja on hyödyntänyt tutkimustietoa ikääntyville tarkoitetun tuotteen kehittämisessä. Maitojauhe Nutri+ lanseerattiin syksyllä 2019 ja se on saanut jo mukavasti kansainvälistä kiinnostusta.
"Valiolla on upeita ja osaavia kollegoja ja kannustava kokeilemisen kulttuuri. Olen saanut tehdä töitä niin kuluttajatutkimuksen kuin mikrobiologian ja kemian analytiikan parissa, ja nyt ravitsemustiimissä. Valiolla saa sekä vastuuta että uusia haasteita. Meillä pääsee hyppäämään tuntemattomaan riittävän säännöllisesti."
Lisäksi kiitoksen ansaitsevat aina kannustavat esimiehet ja työporukan hyvä henki. ”Valiolla on jännä, erityinen yhteisöllisyys. Ja vaikka haasteita tulee, niin kuin töissä aina, naurua riittää”, Minja summaa.